UROTA ZBOG UBOJSTVA VELEPOSLANIKA

Saudijski princ: Dokazi protiv Irana veoma su uvjerljivi

12.10.2011 u 17:35

Bionic
Reading

Dokazi da Iran stoji iza urote radi ubojstva saudijskog veleposlanika u Americi 'veoma su uvjerljivi', rekao je u srijedu nekadašnji šef saudijske obavještajne službe

'Svi raspoloživi dokazi veoma su uvjerljivi i jasno upućuju na odgovornost iranske države", rekao je saudijski princ Turki al-Faisal na konferenciji u Londonu. "To je neprihvatljivo. Netko će u Iranu morati za to platiti, a ta će cijena biti u skladu s normama i praksom prihvatljivom u Iranu i drugim zemljama', rekao je princ Turki. 'Iranske će vlasti nadam se, odgovornoga odvesti pred lice pravde, ma kako taj bio visoko rangiran', rekao je Turki.

'Taj je čin očito kriminalan u nakani kovanja urote radi ubojstva predstavnika jedne zemlje u drugoj zemlji, te da se za tu angažiraju dileri droge i drugi takvi likovi. To se ne da opisati', rekao je.

Američke su vlasti u utorak objavile da su spriječile plan dvojice muškaraca povezanih s iranskim službama sigurnosti koji su htjeli ubiti saudijskog veleposlanika Adela al-Džubeira. Jedan od urotnika uhićen je u rujnu, a drugi je navodno u Iranu. Iran je odbacio sve te tvrdnje i izrazio gnušanje zbog takve optužbe.

'Te su tvrdnje bestidne. Riječ je o djetinjastoj i amaterskoj igri', rekao je predsjednik iranskoga parlamenta Ali Laridžani u govoru pred zastupnicima, a prenosio ga je i državni radio. 'Vjerujemo da susjedi u ovoj regiji dobro znaju kako se Amerika služi tom pričom da naruši naše odnose sa Saudijskom Arabijom', rekao je.

I ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi odbacio je te optužbe i rekao kako će se SAD morati ispričati za svoje riječi. 'Američke su optužbe zločeste i uvjeravam vas da će se jednom ispričati', prenijela je Salehijeve riječi iranska televizijska mreža na arapskome Al Alam.

Motiv za navodnu urotu još nije poznat. Iran je u prošlosti znao likvidirati vlastite disidente u inozemstvu, ali pokušaj ubojstva veleposlanika bio bi izrazito neuobičajen odmak od te prakse, piše Reuters.

Iran i Saudijska Arabija veliki su regionalni suparnici, ali održavaju diplomatske odnose, a 2001. čak su potpisali i sporazum o sigurnosti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetio je 2007. Rijad.