UHIĆEN KAPETAN BRODA

Povećana opasnost od izlijevanja nafte na Novom Zelandu

12.10.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Opasnost od izlijevanja nafte velikih razmjera u jednom od najljepših zaljeva na Novom Zelandu povećana je u srijedu pojavom novih pukotina na trupu nasukanog teretnog broda čiji je kapetan uhićen

'Uočili smo pukotine na trupu broda. Ne možemo isključiti opasnost od puknuća broda, pratimo to izbliza', izjavio je novozelandski premijer John Key pred novinarima u srijedu, tjedan dana nakon nasukavanja teretnog broda Rena u vodama ispred Taurange na Sjevernom otoku.

'Volio bih da brod ne izbacuje naftu u čiste vode Novog Zelanda. Ali upravo je to slučaj i moramo sanirati tu situaciju', dodao je on, a već je zagađeno nekoliko plaža u zaljevu.

Kapetan Rene, broda s liberijskom zastavom, uhićen je zbog opasne plovidbe i priveden na sud u Taurangi pod visokom policijskom zaštitom, objavile su vlasti.

Na zahtjev njegova odvjetnika, koji strahuje da bi 'javnost mogla uzeti pravdu u svoje ruke', pravosuđe je naredilo medijima da ne objavljuju ni njegovu fotografiju ni ime.

Pušten na slobodu uz jamčevinu, morat će se pojaviti na sudu 19. listopada. Prijeti mu novčana kazna od najmanje 10.000 novozelandskih dolara (5700 eura) te najviše godinu dana zatvora.

Ministar okoliša Nick Smith izjavio je prethodnog dana da se radi o 'najgoroj pomorskoj ekološkoj katastrofi koju je doživio Novi Zeland'.