ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

SAD objavio upozorenje za putovanja zbog iranske zavjere

12.10.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Američki State Department objavio je u utorak kasno navečer upozorenje američkim državljanima vezano za putovanja u inozemstvo zbog mogućih napada, nakon što je SAD optužio Iran za organiziranje zavjere za ubojstvo saudijskog veleposlanika u SAD-u

'Američka vlada ocjenjuje da bi iranski plan za ubojstvo saudijskog veleposlanika mogao ukazivati na agresivniji pristup iranske vlade što se tiče terorističkih aktivnosti protiv diplomata iz određenih zemalja, što uključuje i moguće napade u SAD-u', navodi se u izjavi State Departmenta.

Upozorenje traje do 11. siječnja 2011, dodaje se u izjavi.

Američke vlasti objavile su ranije u utorak da su spriječile navodnu urotu povezanu s iranskom vladom da se izvedu bombaški napadi na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu i ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u.

Ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da je kaznena optužnica, koja je u utorak otpečaćena u saveznom sudu u New Yorku, identificirala dva navodna napadača kao Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu. Arbabsiar je u zatvoru u New Yorku od rujna, a Shakuri, iranski dužnosnik, na slobodi je u Iranu, rekao je Holder.

U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, u čemu je sudjelovao dio tamošnje vlade. Ministar Holder je navodnu urotu nazvao 'flagrantnim kršenjem američkog i međunarodnog prava', ističući da SAD za nju drži odgovornim Iran.

Iran je odbacio američke optužbe nazivajući ih 'montiranim' scenarijem. 'Islamska Republika Iran odbacila je optužbe SAD-a da je zemlja planirala ubiti sudijskog izaslanika u Washingtonu kao montirani scenarij', navela je TV Press, bez drugih objašnjenja ili navođenja izvora.

Glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku nazvao je 'neutemeljenim' američke optužbe o iranskoj uroti.