NA PUTU ZA EUROPU

More progutalo više od 300 imigranata

31.03.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Strahuje se da se više od 300 ilegalnih afričkih migranata, među kojima puno žena i djece, utopilo kad su trošni brodovi kojima su nastojali stići do Europe potonuli pred libijskom obalom, izvijestila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM)

TRIPOLI - Najmanje 23 tijela pronašli su jutros libijski obalni stražari u blizini olupina triju brodova koji su isplovili iz primorskoga mjesta Sidi Belala nadomak Tripoliju, izvijestio je najutjecajniji libijski list Oea, pozivajući se na službene izvore.

"Više od 250 osoba s triju trošnih brodova smatra se nestalima", izvješćuje list Oea.

Spasilačke ekipe izvijestile su kako je jedan brod sa svih 350 migranata, koliko ih se na njega ukrcalo, pronađen i otegljen u luku Tripoli. Svi su putnici spašeni.

"Tri broda s migrantima potonula su nadomak libijskoj obali, no ni na jednome nije bilo nikakve opreme za spašavanje. Strahujemo da se utopilo više od 300 ljudi", rekao je glasnogovornik IOM-a Jean-Philippe Chauzy.

"Brodovi su bili predaleko i nije bilo izgleda da se dopliva do obale", kazao je.

Iz Libije je u zadnjih 36 sati isplovilo nekoliko brodova s više stotina migranata, unatoč jakim pješčanim olujama poznatim kao gibli.

"Neki su ljudi uspjeli stići do Italije, neke smo presreli i vratili u Libiju, a mnogi su se vjerojatno utopili", izvijestili su iz IOM-a, dodavši kako su brodovi potonuli u blizini naftnih platforma pred libijskom obalom. Libijske su vlasti potvrdile obavijesti o "tragediji".

Libija je popularno polazište afričkih migranata koji u potrazi za boljim životom nastoje stići do Europe. U veljači su vlasti te zemlje s talijanskim vlastima potpisale sporazum o jačanju napora čiji je cilj spriječiti ilegalno useljavanje u južnoeuropske zemlje.

Nekoliko tisuća ilegalnih imigranata iz raznih afričkih zemalja živi u Libiji, radeći ondje svakojake poslove koji im omogućuju da zarade dovoljno novaca kako bi krijumčarima platili za mjesto na trošnim brodovima kojima ih se potom prevozi uglavnom do Italije.

Libijske su vlasti izvijestile kako su poginuli i spašeni u dvama incidentima iz sjevernoafričkih zemalja i iz subsaharskog područja, a među njima je bilo i Egipćana. Među mrtvima je čak deset Egipćana, izvijestila je egipatska novinska agencija Mena.