GALAMA BEZ AKCIJE?

Francusku zapljusnuli prosvjedni marševi

11.10.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Pet najvećih francuskih sindikata odlučio je danas razgibati noge i provjetriti transparente. Diljem zemlje organizirano je 200 marševa i skupova, a ograničen broj zaposlenika neće raditi. Razlog – Sarkozyjev plan državnih ušteda najavljen krajem kolovoza

Francuski sindikati (CGT-CFDT-FSU-Unsa-Solidaires), premda vođeni najboljim namjerama, ipak se nisu uspjeli organizirati u masovan prosvjed koji bi paralizirao zemlju. Spor je nastao oko načina kolektivne akcije. Svejedno, Francuskom će danas marširati na oko 200 lokacija, a određeni broj vlakova ostat će na kolodvorima, piše Le Point.

Motiva ima napretek – srednji sloj i ljudi zaposleni u državnoj upravi gube mnoge privilegije u Sarkozyjevom nastojanju da smanji deficit. Prošle je godine poduzeta i mirovinska reforma koja produljuje radni vijek za dvije godine. I tada su Parizom odzvanjale zviždaljke, no od svega je ostala samo jeka.

Također, motiv je i predizborno vrijeme. Socijalisti upravo održavaju izbore za predsjedničkog kandidata i poručuju sindikatima da ustraju u svojim zahtjevima. Unatoč tomu, kako priznaju sindikalne vođe, ljude je teže mobilizirati kako se bliži gasovanje za novog francuskog predsjednika.

Najdalje su u akciji otišli zaposlenici RATP-a i TGV-a, željezničkih kompanija zaduženih za međugradski odnosno brzi promet na većim udaljenostima. Njima nasuprot stoje zaposlenici u školstvu među kojima štrajka tek njih 2,45 posto. Poziv na štrajk upućen je i radnicima u elektranama i plinarama, jer je vlada najavila uštede u sektoru nuklearne proizvodnje električne energije.

Štrajkaše podržavaju i suci. Od 1. ovog mjeseca država je ukinula subvenciju za otvaranje sudskih procesa. Pristup pravdi odsad košta 35 eura.