PARLAMENTARNA SKUPINA EU-HR

EU ostaje oruđe demokratizacije zapadnog Balkana

11.10.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska u Bruxellesu raspravljalo se o mehanizmu nadzora pod kojim se Hrvatska nalazi do predviđenog ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine, kao i o održavanju reformskih postignuća

'Nije bilo lako raditi na proširenju s obzirom na situaciju u kojoj se danas nalazi Europska unija. Hrvatski slučaj je uspjeh i za Hrvatsku i Europsku uniju. Hrvatska se borila i nastavlja boriti s brojnim reformama, a Europska unija se pokazala sposobnom prevladati vlastite sumnje te se pokazalo da EU ostaje održivo oruđe za demokratizaciju i za hrvatske susjede čiji su zahtjevi za članstvom dokaz da se reforme isplate', rekao je Gunnar Hökmark potpredsjednik EPP-a i predsjedavajući Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

Zajednički parlamentarni odbor u utorak održala je u utorak svoje prvo zajedanje nakon što je Hrvatska zaključila pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Predsjedavajući Hökmark podsjetio je na uspješnu ulogu Zajedničkog parlamentarnog odbora u podupiranju hrvatskog procesa. 'U posljednje dvije godine bilo je mnogo dvojbi o tome kada će proces biti priveden kraju. Sada smo na putu izvjesnosti. Tijekom proteklih godina imali smo stalnu komunikaciju s kolegama iz Hrvatskog sabora vezano uz aktualnu problematiku u pregovaračkom procesu i podupirući hrvatska nastojanja za članstvo, kao i provođenje reformi', rekao je predsjedavajući.

Dodao je i da se vesele nastavku suradnje s hrvatskim zastupnicima koji će doći u Europski parlament kao promatrači.

U današnjoj deklaraciji Zajednički parlamentarni odbor uputio je čestitku parlamentarcima i građanima Hrvatske na izvanrednom uspjehu u zaključenju pregovora s EU-om.

Inače, zajednički parlamentarni odbor RH–EU, kao novi oblik suradnje i političkog dijaloga Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, uspostavljen je 10. ožujka 2004. godine, odlukom Europskog parlamenta.