Svijet KRAJ BANKOVNIH TAJNI

Andora više neće biti porezni raj

Kneževina Andora, koja je dugo bila izvan dosega europskih i međunarodnih poreznih vlasti, objavila je u ponedjeljak da će 2012. provesti poreznu reformu i početi oporezivati ljude, tvrtke i proizvode

Sićušna država između Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike.

Otkako je izbila globalna financijska kriza, Andora se našla pod pritiskom da provede poreznu reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima, što je i učinjeno 2010. godine.

Tijekom posjeta Francuskoj u ponedjeljak i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da će sljedeće godine parlamentu podnijeti zakon kojim će se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi.

Ured francuskog predsjednika objavio je da će novi zakoni omogućiti 'potpunu otvorenost' u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajući da pozdravlja andorsko prihvaćanje europskih sporazuma o poreznoj politici.

Od 17. stoljeća Andora ima dva ravnopravna titularna šefa države, odnosno dvojicu suknezova - francuskog državnog poglavara i biskupa Urgella u Španjolskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još