PROGLAŠENA KRIVOM

Juliji Timošenko prijeti sedam godina zatvora!

11.10.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Sud je zaključio da je ugovor s Rusijom naštetio ekonomskoj situaciji u zemlji jer je bivša premijerka kupila plin po previsokoj cijeni. Ona tvrdi da je žrtva osvete

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko premašila je svoje ovlasti kada je naredila državnoj tvrtki Naftogaz potpisivanje ugovora o kupnji plina od Rusije, objavio je sudac Radion Kirejev, donosi Reuters, čitajući presudu na suđenju za zloporabu položaja i ovlasti.

Državni tužitelji optužili su Timošenko, glavnu političku protivnicu predsjednika Viktora Janukoviča, za nezakonito prisiljavanje na potpisivanje ugovora o plinu i od suda zatražili da je osudi na sedam godina zatvora. Prije nego što je sudac počeo govoriti Timošenko se obratila sudu.

'Jako dobro znate da ovu presudu ne donosi sudac Kirejev, nego predsjednik Janukovič. I kakva god ona bila, nastavit ću svoju borbu. Ova presuda, koju je napisao Janukovič, neće promijeniti ništa u mom životu ili mojoj borbi', kazala je.

Suđenje karizmatičnoj šefici oporbe, koja je optužila Janukoviča za osvetništvo, zategnulo je odnose između bivše sovjetske republike i Zapada. EU, jedan od glavnih ukrajinskih trgovinskih partnera, zajedno s Rusijom, najavio je Janukoviču, koji je u tijesnoj utrci pobijedio Timošenko na predsjedničkim izborima prošle godine, da će značajni ekonomski ugovori biti u opasnosti ako bivša premijerka bude zatvorena.