VELEPOSLANIK SAD-A HRVATIMA:

'S kulturom korupcije obračunajte se poput Chicaga!'

11.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

'Nadamo se da povijest Chicaga može biti od koristi Hrvatskoj, koja se suočava sa sličnim izazovima u napretku i razvoju: kako privući investicije i potaknuti gospodarski razvoj, kako učiniti poslovanje uspješnim i društveno odgovornim... kako se boriti ne samo s korupcijom, već s kulturom korupcije', rekao je američki veleposlanik James Foley, otvarajući u Zagrebu manifestaciju Tjedan Chicaga

Tjedan Chicaga, koji se održava od 11. do 13. listopada u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj - u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MUS), Gradom Zagrebom, Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM) i MTV-jem - uključuje niz predavanja i nastupa posvećenih približavanju političke, poslovne i kulturne slike grada Chicaga hrvatskoj javnosti.

Veleposlanik James Foley naglasio je da je Chicago danas globalni lider u industriji, financijama, telekomunikacijama, obrazovanju i umjetnosti. Chicago je grad velikih suprotnosti, poznat i kao 'kolijevka korupcije', mjesto odakle su svoj predsjednički put započeli Abraham Lincoln i Barack Obama, te 'zemlja bandi i gangstera, kao i predstavnika zakona koji su se obračunali s njima'.

'Ponosni smo na Chicago i želimo s vama podijeliti njegovu jedinstvenu priču', rekao je Foley, dodajući i da je Chicago gigant umjetnosti i sporta, drugi dom jazza, Michaela Jordana i Tonija Kukoča, kao i sjedište hrvatskih iseljenika u SAD-u.

Osim s mašinom čikaške politike i antikorupcijskim aktivnostima, hrvatska javnost moći će se upoznati s tamošnjim gradskim ustanovama, kulturom, tradicijom, suvremenom umjetnošću i arhitekturom.

Josipović: Iskustva Chicaga mogu nam pomoći

Predsjednik Ivo Josipović napomenuo je da je 'imao sreće nedavno biti u Chicagu', jednom od najljepših gradova koje je vidio. 'Chicago je jedno od najmoćnijih i najvažnijih gospodarskih, političkih i kulturnih središta u SAD-u i svijetu, grad koji možda ne bi bio ono što jest da nije i tamošnje velike hrvatske zajednice', rekao je Josipović.

'Siguran sam da ćemo kroz važnu i veliku povijest Chicaga koja će nam ovdje biti predstavljena – skandale, pravosuđe, borbu za građanska prava, kao i naličje svih dobrih stvari koje su se događale u tom gradu - vidjeti i puno toga što je i nama važno', kazao je Josipovićdodajući da je Hrvatska u prijelomnom trenutku.

'Otvorili smo borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, odlučili pokrenuti svoje gospodarstvo, želimo stvoriti povoljnu investicijsku klimu i želimo da, kao i Chicago, Zagreb bude grad vrhunske kulture', poručio je Josipović..

Program Tjedna Chicaga

Tjedan Chicaga podijeljen je su na tri tematske cjeline - Dan poslovnih aktivnosti, Dan političkih aktivnosti te Dan umjetnosti i muzeja.

Između ostalih, u Zagrebu će gostovati državni tajnik savezne američke države Illinois Jesse White, poznat po svojem aktivizmu među siromašnima, koji će održati nekoliko predavanja o razvoju i aktivnom uključivanju građana u društvenu zajednicu.

U Zagrebu će također gostovati međunarodno poznata akrobatska skupina Jesse White Tumblers, koja će nastupiti u ZKM-u (12. listopada, 12 sati) i na Trgu bana Jelačića. Riječ je o skupini koju je Jesse White utemeljio 1959. u sklopu programa suzbijanja delikvencije među mladima. Čine je mladi porijeklom iz najsiromašnijih gradskih četvrti, koji su se ulaskom u skupinu spasili od neperspektivnosti osiguravši si tako stipendije za odlazak na fakultet, naglasila je Sonty.

Više o Tjednu Chicaga, kao i raspored događanja, možete vidjeti na Facebooku i internetskim stranicama američkog veleposlanstva u RH