RAZAPET ROMNEY

I republikanci imaju problema s vjerom

11.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Mitt Romney, favorit republikanaca na predstojećim izborima za predsjedničku nominaciju i član Mormonske crkve, prihvatio je bačenu rukavicu potencijalnog glavnog konkurenta Ricka Perryja i uhvatio se u koštac s pitanjem mormonizma, koje je dosad tinjalo u pozadini stranačke predizborne kampanje

Kršćanski evangelici, uglavnom članovi utjecajnog pokreta Tea Party, s podozrenjem gledaju na Mormone te vjersko opredjeljenje guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja u anketama zaokružuju kao glavni razlog zbog kojega neće glasati za njegovu predsjedničku nominaciju.

Teksaški guverner Rick Perry, koji se u posljednjim tjednima stropoštao na rang listi republikanskih kandidata za predsjedničke izbore 2012, planira profitirati od lansiranja osjetljivog pitanja mormonizma u javnu sferu. No taj vrući krumpir ujedno bi se Perryju mogao obiti o glavu, prvenstveno zbog neodlučnih birača koji bi u problematiziranju osobnog vjerskog opredjeljenja kandidata mogli prepoznati prljavi politički trik s teksaškom etiketom.

Pitanje mormonizma prvi je potegnuo Robert Jeffres, vođa teksaških kršćanskih evangelika i Perryjev prijatelj, na prošlotjednoj konferenciji konzervativaca u Washingtonu. Mormonsku religiju Jeffres je nazvao 'kultom' i naglasio da Romney nije kršćanin. 'Svaki istinski novorođeni sljedbenik Krista trebao bi prigrliti prvenstveno kršćanina', poručio je Jeffres.

Romney, koji se obično kloni religijskih tema, na navedeni udarac uzvratio je već preko vikenda.

'Otrovni jezik ne doprinosi našim ciljevima. Nikada nije smekšao nijedno srce, niti je promijenio nečije mišljenje', rekao je Romney.

Tko su mormoni?

Mormoni su članovi Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana(Mormonske crkve), koji žive po strogim moralnim pravilima: Crkvi dajudesetinu od svojih prihoda, poste jednom mjesečno, ne puše, ne pijualkoholna pića, kavu i čaj, ne podržavaju homoseksualne brakove,zagovaraju zabranu predbračnih seksualnih odnosa i suzdržavanje odmasturbacije. Vjeruju da je Mormonova knjiga povijesni zapis Božjegdjelovanja na američkom kontinentu od 2700. godine prije Krista do 420.godine te da su je napisali proroci i sljedbenici Isusa Krista. ZaBibliju također vjeruju da je 'Riječ Božja u onoj mjeri u kojoj jeispravno prevedena'.

'Blagoslov vjere nosi odgovornost za civiliziranu i učtivu debatu. Pred nama je zadaća fokusiranja na konzervativna uvjerenja i vrijednosti koji nas ujedinjuju. Ne dopustimo nikakvoj agendi da suzi našu viziju i razdvoji nas', dodao je Romney.

Romneyjeve riječi bile su upućene netolerantnom radijskom voditelju Billu Bennettu, koji ga je u govoru na konferenciji 'prokazao' kao mormona, ali su doživljene prvenstveno kao prijekor upućen na račun Perryjeva izbornog tima.

Rat za republikansku nominaciju praktično se sveo na bitku između Romneyja i Perryja, piše britanski Guardian. Obojica magnetski privlače donatore i na računima talože milijune dolara, za razliku od tamnoputog biznismena iz Georgije Hermana Caina kojega najveći donatori zaobilaze dovodeći u pitanje njegov ostanak u utrci.

Na pokusnim izborima među socijalnim konzervativcima pobjedu pak odnosi 'odmetnik' Ron Paul, koji uz podršku od 37 posto ponajviše privlači mlade i društvenim mrežama vične pristaše.

Cain je drugi po popularnosti sa 23 posto, a vjerojatno najkonzervativniji među kandidatima, Rick Santorum, treći sa 16 posto. Rick Perry i Michele Bachmann osvajaju po osam posto, Romney se sveo na četiri posto, Newt Gingrich na tri posto, a dno ljestvice čvrsto drži Jon Huntsman s nula posto.