SARKOZYJEVA KONKURENCIJA

Hollande ili Aubry - novi predsjednički kandidati francuskih socijalista

10.10.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Uz ankete i javno mnijenje koje im idu u prilog te s nizom političko-financijskih afera koje tište aktualnu vlast, francuski socijalisti imaju vjetar u leđa za nadolazeće predsjedničke izbore. Ime konačnog predsjedničkog kandidata/kinje znat će se sljedeći vikend u drugom krugu izbora

Prvi krug izbora za predsjedničkog kandidata Socijalističke stranke Francuske pružio je relativno očekivane rezultate, ali i sasvim relevantan odaziv među glasačima, kojih je u nedjelju izašlo preko dva i po milijuna. Prema rezultatima, najveći broj glasova odnio je François Hollande sa 39 posto glasova, a drugo mjesto zauzela je Martine Aubry sa 31 posto. Rezultati vodećih mjesta nisu izazvali previše čuđenja, a i bili su u skladu s predizbornim anketama, no najveća gubitnica izbora je Ségolène Royal, bivša kandidatkinja socijalista koja je na prošlim izborima izgubila od Nicolasa Sarkozyja. Zauzela je tek četvrto mjesto s tek sedam posto osvojenih glasova među šestero kandidata, iza Arnauda Montebourga.

Iako François Hollande ima izraženiju prednost pred drugi krug izbora, pobjeda mu ni u kom slučaju nije osigurana. Samo je jedan kandidat izrazio otvorenu potporu Hollandeu, Manuel Valls, a glasovi ostalih četvero kandidata, koji zauzimaju oko 30 posto ukupnih glasova tek se moraju raspodijeliti, točnije, kandidati tek moraju izraziti svoje potpore.

Kroz nadolazeći tjedan dva preostala kandidata čeka niz sučeljavanja, a nakon relativno mirne i staložene kampanje, tonovi će se zasigurno zaoštriti. Martine Aubry, koja uživa potporu posrnulog Strauss-Kahna, odmah je dala naznačiti odlučniji smjer završne etape izbora: 'Pred tvrdom desnicom, potrebna je jaka ljevica. Tijekom kampanje nisam ne nastojala svidjeti ili kome laskati. Nisam mijenjala mišljenje ovisno o tijeku događaja te sam držala isti pravac. No Hollandeu, koji je već nizu godina u vrhu stranke, standardno se zamjera zauzimanje nedovoljno odlučnih pozicija, što njegovi protivnici redovito interpretiraju kao izvjesnu ideološku slabost. Njegove prve izjave odale su bitno staloženiji stav od njegove suparnice te je podcrtao kako će se kroz naredni tjedan tek u potpunosti iscrtati politički profil određenog kandidata.

Francois Hollande

No neovisno o ishodu izbora među socijalistima, velik odjek među glasačima ljevice jasna je poruka aktualnoj vlasti, koja je u svojim prvim reakcijama nastojala upravo umanjiti taj popularni odjek. S anketama na svojoj strani, s redovitim padom popularnosti Sarkozyja i s relativno riješenom aferom Strauss-Kahna, koji se, iz očitih razloga, nije mogao kandidirati, socijalisti imaju vjetar u leđa pred predsjedničku kampanju 2012. No hoće li znati iskoristiti te nemale prednosti, pokazat će se u narednim mjesecima.