NASILJE U KAIRU

U Egiptu raste strah od građanskoga rata

10.10.2011 u 14:20

Bionic
Reading

U jučerašnjim sukobima kršćanskih prosvjednika s vojnom policijom u Kairu, najžešćima od pobjede revolucije kojom je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, ubijene su najmanje 24 osobe, zbog čega je egipatska vlada za danas sazvala hitnu sjednicu vlade, obećavajući da nasilje neće ugroziti održavanje prvih parlamentarnih izbora zakazanih za 28. studenog

Sukobi su se proširili na glavni trg Tahrir gdje već četiri mjeseca traju novi prosvjedi omladine koja traži ‘drugu revoluciju’, pa je policija (vojna) intervenirala kako ne bi došlo do sukoba pobješnjelih kopta i ove većinske muslimanske omladinske populacije koja prosvjeduje.

Frustracija zahvaća ne samo kopte, koji postali su meta stalnih napada od strane muslimanskih radikala, već i mladih općenito koji u političkim promjenama nisu vidjeli i ekonomsko poboljšanje, sasvim suprotno. Oni na Tahriru traže dignitet, slobodu i socijalnu pravdu.

Istina jest da su cijene osnovnih namirnica porasle i za sto posto, minimalna plaća je 70 dolara, a postotak nezaposlenih kod mladih prelazi 30 posto. Nasilije između salafista i kopta, sa sinoćnjim žrtvama, ostavilo je već 40 mrtvih u samom Kairu. Mladi i kopti kažu: 'Revolucija nije okončana.' Ogorčeni su i zbog toga što se suđenje Mubaraku pretvorilo u farsu.

Privremeni ministar gospodarstva, Samir Radwan (koji prima mjesečnu plaću od 300 dolara), priznao je BBC-ju da je izvoz pao za 40 posto, prihodi turizma za 13,5 milijardi dolara te da je industrijska aktivnost prepolovljena zbog stalnih štrajkova. Sindikati traže minimalnu plaću od 210 dolara. Ministar na to kaže: Egipat je poznat kao zemlja čuda, ali ne u takvoj mjeri kakvu traže sindikati.

Premijer Essam Sharaf poziva na mir, ali je napetost izuzetno jaka. Već smo bili izvijestili da je više od 100.000 koptskih kršćana napustilo Egipat od Mubarakova pada s vlasti u ožujku. Navedenu brojku iznijela je ‘Egipatska unija za ljudska prava’ iz Kaira, na temelju vlastitih istraživanja.

Prema procjenama direktora organizacije Naguiba Gabriela, broj kršćana koji emigriraju mogao bi do kraja godine narasti na 250.000. Stalnim iseljavanjem koptska zajednica u Egiptu mogla bi se smanjiti za trećinu u roku od deset godina.

Koptski kršćani ne iseljavaju se dragovoljno, nego su prisiljeni zastrašivanjem koje provode fundamentalistički salafisti i odlaze zbog nedostatne vladine zaštite, istaknuo je Gabriel. Iseljava se uglavnom mlađa koptska poslovna elita, i to zbog represije militantnih islamista te zbog životnih i poslovnih ograničavanja. A oni su ‘ekonomski stup zemlje’, rekao je Gabriel.

Prema podacima organizacije za ljudska prava, većina kopta emigrira u SAD. Njih oko 16.000 naselilo se Kaliforniji, 10.000 ih je u New Jerseyju, 8.000 u New Yorku te još 8.000 u ostalim državama SAD-a. U Australiju je iselilo 14.000 kopta, a 20.000 ih je novi dom potražilo u Europi, najviše u Nizozemskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Nitko ne zna hoće li ovi sukobi kršćana i muslimanskih salafista eskalirati, a ima onih koji smatraju da bi mogli ugroziti najavljene izbore.

Kopti (deset posto stanovništva) optužuju vojsku da je previše mlaka spram nasilnika iz redova muslimana koji ne prestaju napadati koptske bogomolje. Zemlja je na korak od velikoga sektaškoga nasilja koje bi moglo prerasti u građanski rat ne budu li izbori zadovoljili mlade Egipćane.

Kopti se žale na diskriminaciju, pa i onu koja uključuje posebne (gotovo nemoguće) dozvole za gradnju crkava. Pored toga, u Egiptu se priznaju samo prijelazi s kršćanstva na Islam, a ne i suprotno.