Svijet KRVOPROLIĆE U EGIPTU

U sukobu kršćana i vojne policije najmanje 24 mrtva

U nedjeljnom sukobu kršćanskih prosvjednika s vojnom policijom u Kairu ubijene su najmanje 24 osobe, zbog čega je egipatska vlada za ponedjeljak sazvala hitnu sjednicu vlade, obećavajući da nasilje neće ugroziti održavanje prvih parlamentarnih izbora otkako je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak

U jednom od najžeščih sukoba od veljače, kada je svrgnut Mubarak, broj mrtvih je prema podacima egipatskog ministarstva zdravstva porastao na 24 a ranjenih na 213. Državna televizija izvijestila je ranije da su među ubijenima trojica vojnika.

Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su kamenje na vojnu policiju i molotovljevim koktelima palili njihova vozila. Stotine ljudi tuklo se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se proširili na središnji trg Tahrir, gdje je vojska uvela policijski sat. Trg Tahrir bio je središte pobune u veljači.

Kršćani koji čine deset posto od oko 80 milijuna Egipćana izašli su na ulice optužujući muslimanske radikale da su prošlog tjedna djelomično uništili crkvu u pokrajini Asuanu. Tražili su i ostavku guvernera pokrajine zbog toga što nije osigurao zaštitu crkve.

Napetost između kršćana i muslimana porasla je nakon pobune.

Najnoviji sukob izbio je samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora zakazanih za 28. studenog.

Sukobi dodatno uznemiruju aktiviste koji strahuju da će vojska zadržati vlast i nakon izbora, no vojska te optužbe odbacuje.

"Ovo je crni dan vojne povijesti. Ovo je izdaja, urota, ubojstvo", napisao je na twitteru Magdy el-Serafy, izražavajući poput brojnih drugih sunarodnjaka nezadovoljstvo načinom na koji se vojska odnosila prema prosvjedu.

Egipatska vlada pozvala je na smirivanje stanja. Premijer Esam Šaraf rekao je da je razgovarao sa sigurnosnim i crkvenim vlastima kako sukob ne bi eskalirao. Vlasti su rekle da će provesti istragu o uzrocima sukoba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još