DO KRAJA LISTOPADA

Merkel i Sarkozy postigli dogovor, koji će uskoro otkriti

09.10.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali su u nedjelju u Berlinu da će do kraja listopada predstaviti sveobuhvatni plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni, istaknuvši svoje jedinstveno stajalište u vezi s potporom bankama

Sarkozy je obećao 'konačan, globalan i brz odgovor do kraja mjeseca" kako bi 'Europa došla na G20 jedinstvena i s riješenim problemima'.

Francuska u 2011. predsjeda skupinom G20 koja okuplja najbogatije zemlje svijeta i najveća brzorastuća tržišta. Sastanak na vrhu G20 održat će se 3. i 4. studenoga u Cannesu na jugoistoku Francuske.

U času kada kriza duga, osobito grčkog, prijeti da će se prometnuti u bankarsku krizu, Merkel je ustvrdila da su Pariz i Berlin 'odlučni učiniti sve kako bi dokapitalizirali banke i tako osigurali zajmove za gospodarstvo'.

Sarkozy je rekao da su se dvije zemlje 'potpuno usuglasile' o tom pitanju, premda mediji pišu kako među njima postoje razlike. 'Nema uspješnog gospodarstva bez stabilnih i pouzdanih banaka', kazao je Sarkozy.

Čini se da Francuska i Njemačka zadnjih dana različito gledaju na oblike eventualnog korištenja državnog novca za pomoć najslabijim ustanovama. Pariz daje prednost korištenju Fonda za europsku pomoć (EFSF), a Berlin se zauzima poglavito za nacionalna rješenja.

Istaknuvši u više navrata svoje jedinstveno stajalište o raznim aspektima financijske krize, dvoje čelnika nije u nedjelju dalo nikakve konkretne informacije. Predložili su 'bitne izmjene' u europskim ugovorima u smislu veće 'integracije eurozone', ne navodeći druge pojedinosti.

Nakon zajedničke tiskovne konferencije, Merkel i Sarkozy će imati 'radnu večeru'.