VLASTI NEW YORKA

Razbijena mreža krivotvoritelja kartica

08.10.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Više od stotinu ljudi optuženo je u New Yorku nakon razotkrivanja međunarodne mreže krivotvoritelja bankovnih kartica, priopćile su u petak vlasti New Yorka, dodajući da su ukradeni podaci tisuća ljudi

Ovo je najveća mreža koja je dosad razotkrivena u Sjedinjenim Državama, rekao je državni tužitelj u Queensu, u New Yorku, Richard Brown.

Mreža koja je imala pet ogranaka, svih sa sjedištem u Queensu, krivotvorila je u svoju korist bankovne podatke tisuća Amerikanaca i turista i tako otuđila 13 milijuna dolara od fizičkih osoba i od financijskih ustanova.

Državni tužitelj dodaje da je optuženo 111 osoba, među kojima je 86 smješteno u pritvor, a za 25 se još traga.

Krivotvoritelji su s ukradenim bankovnim podacima izrađivali lažne kreditne kartice i lažne osobne iskaznice. Zatim su se njima služili kako bi kupovali zrakoplovne karte, bijelu tehniku, nakit, torbice, pa i boravak u hotelima s pet zvjezdica, dodaje se u tužbi.

Svi kupljeni predmeti poslije su preprodavani. Mreža je imala svoje ogranke u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku, dodaje tužitelj u priopćenju, napomenuvši da je mreža razotkrivena nakon istrage počete u listopadu 2009.

S lažnim bankovnim karticama, a ponegdje i s lažnim vozačkim dozvolama izrađenim za tu zgodu, krivotvoritelji su unajmljivali luksuzne automobile, pa čak i privatne zrakoplove.

'To nije oružana pljačka, ali je rezultat isti. Žrtve su orobljene', rekao je načelnik njujorške policije Ray Kelly, istaknuvši da je krađa identiteta i bankovnih podataka u porastu zbog uporabe interneta.