POLITIČKA POZADINA NEREDA

Novim mjerama spriječiti izgrede huligana na utakmicama

07.10.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u petak se pridružio ocjenama onih koji drže kako su izgredi koji su se u Sarajevu zbili u četvrtak uoči odigravanja prijateljske utakmice nogometnih klubova 'Željezničara' i 'Hajduka' imali političku pozadinu te je istaknuo potrebu da se i u BiH posebnim mjerama napokon spriječi sve učestalije nasilje na stadionima

Nikšić je novinarima u Sarajevu kazao kako drži da se navijačima u Sarajevu manipuliralo te da su oni iskorišteni za svrhe koje nemaju veze sa sportom.

'Spadam u red onih koji se sjećaju nekog sličnog scenarija prije dvadesetak godina u našoj bivšoj državi kada su se navijačke skupine koristile u druge svrhe', kazao je SDP-ov premijer Nikšić.

Sličnu ocjenu je nakon izgreda u Sarajevu iznio i Ivica Osim, legendarni bivši nogometaš i trener koji je bio izbornikom nogometne vrste bivše države uoči raspada SFRJ. On je podsjetio i na nedavne teške izgrede navijača u Banjoj Luci i Mostaru.

Federalni premijer Nikšić upozorio je kako je u sadašnjim okolnostima samo pitanje dana kada će netko smrtno stradati u nekim novim sličnim izgredima. Kazao je kako će stoga već idući tjedan tražiti sastanak s čelnicima Nogometnog saveza BiH s ciljem da se na državnoj razini pokuša naći rješenje za sprječavanje navijačkih izgreda.

'Ne bude li to moguće', kazao je Nikšić, 'poduzet ćemo sve da uvedemo red barem u Federaciji BiH'.

Sarajevska je policija u petak potvrdila kako su huligani, osim što su ozlijedili deset osoba, počinili i znatnu materijalnu štetu.

Prema policijskim izvorima, u okolici stadiona 'Grbavica' oštećeno je 14 vozila od čega ih je devet bilo s hrvatskim registracijskim oznakama.