SUĐEN ZA BLUDNIČENJE

Kontroverznom vladiki Pahomiju orden Bijeli anđeo

07.10.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Na liturgiji u manastiru Mileševa, koju je služio patrijarh srpski Irinej s episkopima Srpske i Ruske pravoslavne crkve, danas je posvećeno najveće crkveno zvono u Srbiji. To ne bi bila neka vijest da tom prigodom Mileševska eparhija nije ustanovila orden Bijeli anđeo koji su podijeli nekolicini visokih crkvenih i političkih dužnosnik, a među njima se našao i vladika vranjski Pahomije

Pahomije je široj javnosti poznat zbog niza optužbi za bludničenje nad četvoricom dječaka. Iako je Pahomije oslobađan, a neki su predmeti otišli u zastaru, to je u javnosti više protumačeno kao slabost srpskog sudstva nego uvjerenje da je on zaista nevin.

Čim su podignute kaznene prijave protiv petorice dječaka u kojima optužuju vladiku Pahomija za seksualno zlostavljanje, Srpska pravoslavna crkva je odredila episkopa Ignjatija da ode u Vranjsku eparhiju i ispita cijeli slučaj. Došavši u Vranje, vladika Ignjatije je izjavio da mu se čini da se 'ovdje radi o imitaciji nekih stranih događanja, što je danas ovdje u modi'.

Tijekom suđenja u korist dječaka je svjedočilo nekoliko svećenika kojima su se dječaci žalili na zlostavljanje, a zbog svjedočenja su dvojica i raspopljena.

Iako je na kraju Vrhovni sud Srbije utvrdio propuste na suđenju episkopu Vranjske eparhije na kojem je oslobođen optužbe za bludne radnje nad četvoricom dječaka ta odluka najviše je bila deklarativnog karaktera i ne omogućava da se sudski proces vrati na početak. Poslije svega u srpskoj javnosti je ostao dojam da su presudom zapravo kažnjene žrtve pisala je o slučaju Politika.rs.