NAJTRAŽENIJI KRUH I MLIJEKO

U Austriji sve više trgovina za siromašne

30.03.2009 u 14:59

Bionic
Reading

U Beču je u posljednjih nekoliko mjeseci otvoreno već pet trgovina za socijalno ugrožene osobe. Inicijatori socijalnih projekata kažu da imaju pune ruke posla i da je potreba za ovakvim trgovinama iz dana u dan sve veća

BEČ - Baha Čan, domaćica porijeklom iz Turske, u potrazi je za jeftinom tjesteninom. 'To je zahvalna namirnica, ne kvari se tako brzo i uvijek je dobra zaliha', objašnjava Baha. No osim zbog jeftine tjestenine, koju je pronašla u jednoj od novootvorenih prodavnica za socijalo ugrožene, Baha je sretna i zbog 20-tak kutija poznatih austrijskih 'Manner' napolitanki. Njoj i njenom mužu one će sutra biti doručak. Moj muž je nedavno morao u mirovinu, ona je nezaposlena, a od 500 eura u Austriji se ne može živjeti.

Udruženje za socijani rad 'Soziales Wien' upravlja s dvije takve trgovine s oko 15.000 registriranih mušterija. Na području cijelog grada Beča živi ukupno 250.000 ljudi koji bi se imali pravo registrirati, objašnjava predsjednik udruženja Alexander Schiel, piše Deutsche Welle.

'U trgovinama ove vrste mogu kupovati svi koji dokažu da mjesečno zarađuju manje od 900 eura, a to se može dokazati npr. platnom listom ili izvodom iz ureda za nezaposlene. Mada smo po tom pitanju dosta fleksibilni', objašnjava Schiel.

U Beču trenutno radi pet trgovina za siromašne. Robu najčešće poklanjaju proizvođači - ono što se ne proda u ostalim trgovinama, završi na policama ovakvih radnji. Najveća gužva vlada prijepodne, kada na policama ima kruha i mliječnih proizvoda, ponekad i jaja. 'Ti proizvodi razgrabe se za manje od jednog sata', kaže poslovođa jedne trgovine. Tek nakon toga kupuju se 'manje važne' namirnice: juhe, začini, slatkiši i higijenski artikli, koji su ovdje i do tri puta jeftiniji nego inače.

U financijskom savjetovalištu pri gradu Beču kažu da istinske posljedice financijske krize tek slijede, u udruženju za socijalni rad kažu da su u pripremi još dvije trgovine.