KUD PLOVI OVAJ BROD?

Kosor: Hrvatska je sidro stabilnosti Balkana

07.10.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Prostor jugoistočne Europe prolazi kroz značajnu transformaciju te unatoč izazovima poput globalne financijske krize, kroči naprijed a upravo je OESS velikim djelom zaslužan za takvu preobrazbu i demokratsku stabilizaciju, rekla je petak u Dubrovniku predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor

Hrvatska premijerka to je rekla u sklopu pozdravnog govora na uvodnoj sjednici jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a koja se na temu: 'Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi' od petka održava u Dubrovniku.

Odala je priznanje krovnoj europskoj sigurnosnoj organizaciji, rekavši da se, iako je po povijesnom nastanku bio proizvod Hladnog rata, OESS početkom 90-tih godina prošlog stoljeća pretvorio u aktivnog sudionika najznačajnijih događaja u izgradnji mira na europskim prostorima.

'Hrvatska - sidro stabilnosti'

'Srednja Europa, prostor od Baltika do Jadrana, uz pomoć OESS-a demokratski je preobražen i konsolidiran', ustvrdila je predsjednica vlade.

Podsjetila je da je Hrvatska od primitka u članstvo OESS-a prije gotovo 20 godina prošla dug put od zemlje izvrgnute agresiji u kojoj su bile mirovne misije UN-a i velika misija OESS-a do države koja je 'sidro stabilnosti i perspektive jugoistočne Europe'.

Podsjetila je kako će Hrvatska u prosincu potpisati pristupni ugovor EU, u čije će punopravno članstvo ući 1. srpnja 2013. i ustvrdila da tako iza sebe ostavlja prošlost i afirmira se kao zemlja snažne i stabilne demokracije utemeljene na vladavini prava.

'Članstvom u najvažnijim svjetskim organizacijama, Europskoj uniji i NATO-u, Hrvatska je ne samo ispunila svoje nacionalne i strateške ciljeve, nego i pridonijela stabilizaciji i 'europeizaciji' jugoistoka Europe', kazala je hrvatska premijerka.

Josipovićeve pohvale OESS-u

Sudionicima jesenskog zasjedanja PS OESS-a obratio se i predsjednik Republike Ivo Josipović, pozivajući međunarodnu zajednicu da osnaži europsku perspektivu za države europskog jugoistoka, ustvrdivši da je ta perspektiva jedan od najboljih mehanizama i neosporni izazov na putu tih naroda prema boljoj budućnosti.

'Republika Hrvatska kao buduća 28. članica Europske unije spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti i dati puni doprinos u tom procesu', rekao je Josipović.

Podsjetio je kako je RH u svojoj kratkoj povijesti obilno koristila prisustvo OESS-a na svojem području i izrazio čvrsto uvjerenje da je OESS prepoznao pun uspjeh transformacije kroz koju je prošla Hrvatska do današnjeg statusa u kojem je, kako je napomenuo, 'u punom smislu demokratska država koja štiti ljudska prava pojedinaca, poštuje prava manjina i posebnih skupina te jamči pravo na slobodu izričaja i medija'.

'Hrvatska je danas pred potpisivanjem ugovora s EU o punopravnom članstvu. Nakon 6 godina vrlo striktnih pregovora ..., možemo reći da smo završili najvažniju i najtežu etapu u našem razvoju kao samostalne i suverene države', kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u pozdravnom govoru sudionicima jesenskog zasjedanja PS OESS-a.