KRIZA NAGRIZA

Trzavice na osovini Berlin – Pariz

07.10.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Prema Le Mondeu koji prenosi vijest njemačkog dnevnog lista Handelsblatta, francuska vlada planira maksimalno iskoristiti nove mehanizme europskih fondova za pomoć svojim bankama. Prema diplomatskim izvorima iz Bruxellesa, Francuska i Njemačka ne uspijevaju uskladiti stavove o direktivama novog plana jačanja eura, EFSF-a, koji je donesen u srpnju, a na razini EU-a mora ga još ratificirati Slovačka

Prema njemačkim medijima, Pariz se zalaže za što širu interpretaciju novih direktiva, posebice stavki prema kojima pojedine države mogu koristiti europske fondove za dokapitalizaciju nacionalnih banaka.

Njemačka vlada se strogo protivi tom laissez-faire stavu. Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da je korištenje europskih fondova opravdano samo u slučaju da je 'stabilnost čitave eurozone ugrožena', što se može smatrati izvjesnim upozorenjem Francuskoj, čije su banke zasad dovoljno stabilne te se mogu dokapitalizirati privatnim kapitalom.

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet podsjetio je da banke imaju na raspolaganju druga sredstva prije nego što zatraže pomoć države, tako što bi se mogle više okrenuti tržištu privatnog kapitala, primjerice prodajom novih dionica na burzi. Novi susret francuskog predsjednika Sarkozyja i njemačke kancelarke Merkel održat će se u nedjelju u Berlinu.