PODIJELJENA IAEA

Propao pokušaj izbora novog atomskog čuvara

30.03.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEO) je u krizi. Propao je pokušaj izbora novog šefa, niti jedan od dva kandidata nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu. Što je razlog sukoba u redovima 'atomskih čuvara'?

Izbor je propao zbog dubokog jaza između bogatih industrijskih i zemalja u razvoju. Dvije strane imaju različite predodžbe o korištenju i kontroli atomske energije, čime se IAEO i bavi - po nalogu Ujedinjenih naroda. Već tjednima uoči izbora novog šefa Agencije vladala j nervoza, a čak pet izbornih krugova u Beču pretvorilo se u pravi fijasko IAEO-a. Dvojica kandidata - to očito nije bilo dovoljno za ujedinjavanje različitih interesa 148 zemalja članica. U Vijeću guvernera (koje broji 35 članova) jaz dviju interesnih skupina bio je najočitiji, piše Deutsche Welle.

Favorit zapadnih zemalja, Japanac Yukiya Amano, zalagao se za vršenje pritiska (češće kontrole) na zemlje koje atomsku energiju koriste i u vojne svrhe. Njegov prorukandidat, karizmatični Južnoafrikanac Abdul Samad Minty, bio je nada siromašnijih zemalja koje sve intenzivinije koriste nuklearnu energiju - i kojima je cilj što skorije rješavanje sukoba oko iranskog nuklearnog programa. Minty je ipak imao veliku "manu" - Amerikanci mu ne vjeruju i optužuju ga da je sklon Teheranu. Postoje sumnje da Iran želi izgraditi i nuklearno oružje, odnosno da program obogaćivanja urana u toj zemlji nema isključivo civilnu svrhu.

Fijasko iz Beča dokaz je da se IAEO nalazi u svojoj najvećoj krizi u posljednjih deset godina - i to baš u fazi u kojoj je Agencija svijetu potrebnija nego ikada do sada. Opasnost da atomsko oružje i materijal dođe i u ruke terorista je (pre)velika, upozorava (do)sadašnji šef IAEO-a, Egipćanin Mohamed El Baradei. Sljedeći pokušaj izbora El Baradeijevog nasljednika na programu je najranije krajem svibnja.