CRODEMOSKOP

Blagi rast podrške ulasku u EU

07.10.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Završetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU osnažili su potporu hrvatskih građana/ki članstvu zemlje u zajednici europskih država i naroda. Međutim, utvrđivanje načelnog datuma potpisivanja pretpristupnog ugovora nije imao neki snažniji utjecaj na kretanje potpore članstvu, pokazuje istraživanje CRO Demoskop Promocije Plus o raspoloženju građana prema ulasku Hrvatske u EU

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvu u EU od 56,6 posto (u odnosu na 56,1 posto ispitanika/ca iz prošlomjesečnog istraživanja).

U odnosu na najnižu potporu koja je zabilježena nakon presude hrvatskim generalima (44,6 posto), posljednjih pet mjeseci povećan je broj pristaša hrvatskog članstva za 12 postotnih poena. U odnosu na rezultate od prije godinu dana, podrška ulasku u EU porasla je za sedam postotaka (s lanjskih 49,6 posto na sadašnjih 56,6 posto).

Protiv hrvatskog članstva u EU početkom listopada izjasnilo se 33,3 posto hrvatskih građana/ki, u odnosu na prošlomjesečnih 33,8 posto. U ovomjesečnom CRO Demoskop istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 10,1 posto neodlučnih.

Kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU 62,3 posto ispitanika/ca sigurno bi izašlo, 13,8 posto njih bi vjerojatno izašlo na referendum, a njih 8,8 posto vjerojatno, a 10,4 posto sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju.

Među građanima/kama koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo 61,0 posto ispitanika/ca (sigurno ZA 47,1 posto, a vjerojatno ZA 13,9 posto), dok je njih 30,4 posto PROTIV (11 posto vjerojatno i 19,4 posto sigurno protiv).

Istraživanje odnosa prema hrvatskom članstvu u Europskoj uniji provedeno je u okviru istraživačkog projekta CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi redovito od siječnja 2004.

Istraživanje se provodi prva dva radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika metodom CATI (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,3 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.