PROSVJEDI U ČILEU

Policajci nastradali u obračunu sa studentima

07.10.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Najmanje je 30 ljudi ozlijeđeno u četvrtak u sukobima policije i skupina mladih u čileanskoj prijestolnici Santiagu, po privremenim podacima, u novim studentskim prosvjedima dan nakon prekida pregovora države i studenata o reformi školstva

Najmanje 132 osobe, među kojima je velik broj malodobnika, uhićene su u tim sukobima tijekom kojih je policija vodenim topovima i suzavcem rastjerivala više tisuća studenata koji su htjeli održati prosvjedni mimohod, usprkos zabrani okupljanja.

Među ozlijeđenima je 25 policajaca i petero civila, a uhićenja su povezana s 'ozbiljnim narušavanjem javnog reda, uništavanjem imovine i napadima na policiju', rekla je načelnica policije u Santiagu Cecilia Perez.

Vlasti su dopustile održavanje prosvjeda u četvrtak, ali drugom rutom, daleko od avenije La Alamede kojom su studenti htjeli proći.

Studenti su pozvali na prosvjede pošto su u srijedu navečer prekinuti pregovori njihovih sindikata i vlade. Taj je dijalog počet prošlog tjedna, nakon pet mjeseci prosvjeda studenata i profesora koji traže temeljitu reformu školskog sustava.

Studenti traže da država preuzme kontrolu nad javnim školstvom za koje smatraju da se ne financira dovoljno i da je duboko nepravedno.