TALIJANSKI SUDAC

'Amanda Knox mogla bi biti kriva, ali nema dokaza'

06.10.2011 u 23:17

Bionic
Reading

Talijanski sudac koji je predsjedao prizivnim sudom u procesu za ubojstvo Meredith Kercher 2007. godine za talijanske je medije izjavio kako je moguće da bi Amerikanka Amanda Knox i njezin prijatelj Raffaele Sollecito mogli biti krivi za ubojstvo, ali da su oslobođeni uslijed dvojbenih dokaza

Amanda Knox i Raffaele Solecito oslobođeni su krivnje na osnovu činjenica utvrđenih u procesu, rekao je za listove La Stampa i Corriere della Sera sudac Claudio Pratillo Hellman i napomenuo da je to 'sudska istina', ne nužno i 'stvarna istina, koja može biti drugačija'.

Na pitanje što se dogodilo u noći ubojstva, sudac Prattilo Hellman je odgovorio kako osuđeni Rudy Guede 'zasigurno zna što se dogodilo i nije to rekao'. 'Možda to zna i dvoje optuženih jer, ponavljam, naša oslobađajuća presuda je rezultat istine utvrđene u procesu. Dakle, možda to znaju i oni, ali to mi nismo utvrdili', rekao je talijanski sudac za list La Stampa.

'Amanda i Raffaele mogu biti i krivi za smrt Meredith, ali nema dokaza. One koje smo procijenjivali u raspravi nismo ocijenili dovoljnim za osudu', rekao je Pratillo Hellman.

Sudac je u razgovoru za torinski list ocijenio i kako u procesu, nažalost, istina nije utvrđena. 'Ne možemo osuđivati bez dokaza', zaključio je sudac.

Britanski Guardian od četvrtka u vijesti o izjavama talijanskog suca primjećuje kako su njegove izjave neočekivane, jer su on i drugi članovi sudskog vijeća mogli izreći manje nedvosmislenu presudu. Optuženi par je oslobođen od krivnje za zločin no, napominje britanski list, talijanski je sud imao mogućnost osloboditi ih zbog nedostatka dokaza.

Tijelo Meredith Kercher pronađeno je 2007. godine s više od 40 uboda i razrezana grkljana u stanu koji je dijelila s Knox u Perugi. Američka studentica Amanda Knox vratila se u Seattle u utorak, gdje je oduševljeno dočekana dan pošto je u ponedjeljak prizivni sud u Italiji oslobodio nju i njezina talijanskog prijatelja krivnje za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher i pustio je iz zatvora gdje je provela četiri godine.

Prizivni sud oslobodio je krivnje i pustio na slobodu i njezinog bivšeg dečka, Rafaela Sollecita te je u zatvoru ostao samo Rudy Guede iz Obale Bjelokosti kao jedina osoba osuđena za ubojstvo.

Talijanski tužitelj najavio je da će se žaliti najvišoj sudskoj instanci, Vrhovnom prizivnom sudu koji može revidirati tehničke pogreške nastale tijekom procesa na nižim sudovima.