POBJEGAO GADAFIJEV SIN

NATO se nada kraju misije u Libiji

06.10.2011 u 19:39

Bionic
Reading

U libijskom gradu Ragdalineu, koji je pod kontrolom pristaša bivšeg režima, vode se žestoke borbe između vojnih snaga NTC-a i snaga odanih Gadafiju, izvijestili su u četvrtak vojni dužnosnici NTC-a, a glasnogovornik libijske vojske kazao je televiziji Al Džazira da je sin Momaera Gadafija, Mutasim pobjegao je iz Gadafijevog rodnog grada Sirta

'Vojne snage NTC-a dale su u srijedu 24 sata Gadafijevim pristašama u Ragdalineu da polože oružje, no oni su upali u susjedni grad Zuaru i ubili vojnog zapovjednika NTC-a Fatija al-Idrisija, a potom su se povukli natrag u Ragdaline', rekli su vojni dužnosnici NTC-a.

'Naše vojne snage stigle su kao pojačanje do gradova Jefrena, Misrate, Zuare i Kalbaua da bi u četvrtak napale Ragdaline, no izbili su žestoki sukobi s pripadnicima Gadafijevih snaga', prenio je isti izvor.

Vojnici NTC-a 'bore se s oko 900 vojnika bivšeg režima koji su se tenkovima i s teškim topništvom povukli prema brdovitom dijelu zemlje. Sklonili su se u Ragdalineu i trima susjednim manjim mjestima', smještenim blizu granice s Tunisom. Ragdaline se nalazi oko 130 km jugozapadno od Tripolija.

Gadafijev sin Mutasim pobjegao iz Sirta

Sin Momaera Gadafija, Mutasim pobjegao je iz Gadafijevog rodnog grada Sirta a po posljednjim informcijama otišao je na jug, rekao je u četvrtak glasnogovornik libijske vojske televiziji Al Džazira.

'Posljednja informacija koju imamo o njemu je da je napustio Sirt prošle nedjelje', rekao je glasnogovornik Ahmed Bani. 'Uhitili smo jednog od Gadafijevih plaćenika i on nam je to potvrdio'.

Snage libijske vlade tjednima pokušavaju preoteti Sirt od boraca lojalnih Gadafiju ali ih je u četvrtak još uvijek zadržavala snajperska paljba.

NATO se nada kraju misije u Libiji

NATO je u četvrtak objavio kako se nada skorom završetku misije u Libiji, a odluka o tome bit će utemeljena na procjeni postoji li još prijetnja za civile i je li nova vlast sposobna održati sigurnost u zemlji.

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je kako postoji 'prilično jasno suglasje' među ministrima zemalja članica, koji su se okupili su Bruxellesu kako bi donijeli plan završetka misije, i da će pažljivo razmotriti borbe za Gadafijev rodni grad Sirt.

'Postoje neke smjernice o kojima treba voditi računa: prvo, ono što se događa u Sirtu. Drugo, je li stari režim još uvijek sposoban napadati civile? Treće, ima li Gadafi još bilo kakvih zapovjednih moći? Četvrto, jesu li oporbene snage sposobne uspostaviti sigurnost?', rekao je Panetta na konferenciji za novinare.

Zapovjednik operacija NATO-a admiral James Stavridis objasnio je da to nije precizan set mjerila, i da će odluka biti politička, na temelju preporuka zapovjednika NATO-a. Bit će to zbroj svih tih stvari', rekao je Stavridis.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da je kraj misije, tijekom koje je izvedeno više od 9.000 zračnih udara, na vidiku. 'Očekujem da će naša misija uskoro završiti', rekao je Rasmussen. 'Gadafijeve snage se bore uzalud, a prijetnja civilima nestaje', dodao je glavni tajnik NATO-a.

Gadafi upozorava čelnike nerazvijenih zemalja na istu sudbinu

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi rekao je u četvrtak da će čelnici nerazvijenih zemalja, koji su priznali libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) što ga je uz pomoć NATO-a srušilo s vlasti, doživjeti istu sudbinu.

'Ako je moć međunarodnih flota (zapadnih snaga) legitimna, onda bi čelnici Trećeg svjeta trebali biti spremni', rekao je Gadafi očito misleći na vojnu potporu NATO-a borcima NTC-a.

Dugogodišnji libijski vođa izjavio je to na audiovrpci koju je Reuters dobio od sirijske televizije Arrai. Nejasno je kada je snimka nastala. 'Oni koji su priznali to vijeće, neka budu spremni na osnivanje prijelaznih vijeća koja će vas smjenjivati jednog po jednog, počevši od sada', dodao je Gadafi.
Pozvao je Libijce da izađu na ulice ocijenivši da je stanje u Libiji 'nepodnošljivo'.

'Pozivam cijeli libijski narod, milijune njih da izađu na sve trgove, u svim gradovima, selima i oazama. Izađite mirno, budite hrabri, ustanite, izađite na ulice, dignite prema nebu naše zelene zastave', dodao je. Gadafi je u bijegu otkako su snage NTC-a 23. kolovoza zauzele Tripoli. Unatoč nekoliko tragova koji su vodili prema njegovu mogućem skrovištu, zasad izbjegava uhićenje, zajedno s dvojicom svojih sinova.

NTC je pokrenuo potjeru za Gadafijem koja je usmjerena na područje Sahare, uz granicu s Nigerom i Alžirom.

Kako prenosi BBC, nagađalo se da se skriva u Ban Walidu, Sirtu, Sabi i drugim mjestima na jugu Libije, no to nikada nije potvrđeno. U međuvremenu nastavljaju se borbe za Gadafijev rodni grad Sirt, 360 kilometara istočno od Tripolija, jedno od posljednjih uporišta Gadafiju odanih snaga. Stižu izvješća i da je brigada NTC-a od 1.000 pripadnika upućena prema još jednom uporištu staroga režima, Ban Walidu, koja bi trebala prekinuti trenutnu pat poziciju na terenu, navodi BBC.