Svijet VEZE S KRIMINALNIM BANDAMA

Pakistanski vrhovni sud uznemiren zbog nasilja u Karačiju

Pakistanski vrhovni sud u četvrtak je pozvao političke stranke u Karačiju da prekinu veze s kriminalnim bandama jer pravosuđe drži kako nasilje preuzima trgovačko središte zemlje

Zbog najgorega etničkog i političkog krvoprolića u Karačiju otkako je devedesetih vojska poslana da zaustavi ulične borbe, raste strah od nestabilnosti zemlje, strateškoga američkog nuklearnog saveznika.

Promatrači često optužuju političke stranke da se služe etničkim bandama u natezanju oko svega, od iznuda reketom do namještanja glasovanja, a stranke to opovrgavaju.

Pod vodstvom suca Iftikara Čodrija pravosudno je tijelo objavilo da bi se političke stranke morale odreći veza s kriminalcima i pomoći da se prekine krvoproliće.

'Strahujemo da će daljnji neuspjeh u zaštiti života i imovine građana vjerojatno dovesti do neviđene katastrofe', kaže se u izvještaju objavljenom na internetskim stranicama vrhovnoga suda.

Karači odavno trpi etničko nasilje između dominantnoga pokreta MQM u kojem su potomci doseljenika koji govore urdu i došli su iz Indije nakon utemeljenja Pakistana 1947., i etničkih Paštuna iz stranke ANP.

No ove je godine nasilje posebno eskaliralo i nema znakova da bi malobrojna i slabo naoružana policija od 33 tisuće ljudi mogla pobijediti u borbi protiv ogrezlih kriminalaca koji utjeruju strah u kosti 18 milijuna stanovnika Karačija.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još