OD POČETKA PROSVJEDA

UN: broj mrtvih u Siriji veći od 2900

06.10.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Broj mrtvih u Siriji popeo se na 2900 od ožujka kad su počeli prosvjedi za demokraciju, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sirijskog veleposlanika u Berlinu kako bi mu prigovorilo zbog komentara sirijskog izaslanika na ovotjednom glasovanju Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji protiv sirijskoga gušenja protuvladinih prosvjeda

'Na temelju detaljnog popisa pojedinačnih imena, ukupan broj ubijenih u Siriji otkad su prosvjedi počeli prešao je 2900', rekao je Rupert Colville, glasnogovornik UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay

UN-ov prethodni podatak bio je 2700. Najnovija brojka, a Colville je rekao kako ona ne uključuje nestale, objavljena je dan prije nego što će o stanju u Siriji raspravljati UN-ovo Vijeće za ljudska prava, u sklopu redovitog razmatranja stanja u svim članicama UN-a.

Sirija: 12 poginulih u sukobu vojske i dezertera

Dvanaestero ljudi, među kojima sedam vojnika, poginulo je u četvrtak u sukobima vojske i dezertera u Jabalu al-Zaouiyu na sjeverozapadu Sirije, priopćila je sirijska udruga za ljudska prava OSDH.

'Sedam vojnika i pet dezertera i civila poginulo je u sukobu u selima zapadno od Jabal al-Zaouiye', u pokrajini Idlebu, priopćio je OSDH. Od početka gušenja prosvjeda protiv režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada u ožujku ove godine poginulo je više od 2900 ljudi, priopćilo je Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava (UNHCR).

Po tom izvoru, taj bi broj mogao biti veći jer se još mnogi ljudi vode kao nestali.

Njemačka pozvala sirijskog veleposlanika nakon izjave u UN-u

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sirijskog veleposlanika u Berlinu kako bi mu prigovorilo zbog komentara sirijskog izaslanika na ovotjednom glasovanju Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji protiv sirijskoga gušenja protuvladinih prosvjeda.

Nakon glasovanja o rezoluciji u utorak, na koju su Rusija i Kina uložile veto, sirijski izaslanik Bašar Džafari dao je izjavu novinarima.

'Evo dolazi Njemačka, treći mušketir, Njemačka koja je progonila židove u Europi sada se želi prikazati kao pošteni posrednik u donošenju nacrta obmanjujuće rezolucije o Siriji', kazao je on novinarima.

'Sirijski veleposlanik u UN-u izrazio se na potpuno neprihvatljiv način na kraju sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o sirijskoj rezoluciji', priopćilo je u četvrtak njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo također navodi da je jasno reklo da špijuniranje i pritisak na članove sirijske oporbe u Njemačkoj 'nisu prihvatljivi ni na koji način'.