INJEKCIJA TEŠKA 75 MILIJARDI

Britanci štampaju novac ne bi li se spasili

06.10.2011 u 18:24

Bionic
Reading

Zalijevanje ekonomije friškim i mirišljivim novčanicama iz štamparije možda ima neku estetsku svrhu, no financijski je vrlo riskantno. Engleska banka je odlučila ubrizgati 75 milijardi funti u britansku ekonomiju kojoj nikako da krene. Bit će uspjeh ukoliko zemlja održi bijednu stopu rasta u sljedeće dvije godine

Engleska banka odlučila se na pomalo očajan potez kvantitativnog olakšanja (quantitative easing), tj. opskrbu banaka sa 75 milijardi funti novog novca ne bi li pojačala portfelj komercijalnih banaka. S većom količinom novca u opticaju, vrijednost valute pada zajedno s kamatama na dugoročne dugove, čime se olakšava investiranje, a povećava se vrijednost kupljenih portfelja zbog rasta cijena. Cilj je prije svega olakšano kreditiranje malih i srednjih poduzetnika koji izrazito loše stoje. Bez obzira na to, britansko gospodarstvo ukupno nema fascinantno prolazno vrijeme. Između travnja i lipnja raslo je svega 0,1 posto, manje nego se prethodno pretpostavljalo, prenosi BBC.

Ekonomisti su podijeljeni oko učinkovitosti navedene monetarne taktike. Jedno je sigurno, najviše šansi za nastradati imaju umirovljenici, kao i svi čija je ušteđevina dugoročno investirana. Naime, kvantitativno olakšanje ima tendenciju smanjenja profita na takav tip ulaganja. 'Engleska banka će ovime naštetiti poslodavcima. Uplaćivanje mirovinskog osiguranja postat će skuplje, a veći deficiti će oslabjeti šeme financiranja', kaže Joanne Segars iz Nacionalne asocijacije mirovinskih fondova.

Velika Britanija prolazi kroz recesiju kakvu ne pamti od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog stoljeća, s tom razlikom da je perspektiva oporavka daleko duža nego je onda bila. Optimistični prognostičari smatraju da će kraljevina doseći svoj predrecesijski nivo eventualno početkom 2014

Jedan od glavnih razloga za gospodarsku kontrakciju je sve manja potrošnja kućanstava. Bilježe najveći pad od drugog kvartala 2009, kada je zemlja bila u žiži globalnog financijskog kolapsa. Brojni analitičari optužuju londonski City da je zbog slijepog rivalstva s njujorškim Wall Streetom na temu tko će preuzeti primat kao svjetsko financijsko središte odgurao globalnu ekonomiju nizbrdo. Zasigurno niti jedni niti drugi neće platiti cijenu za to na vlastitoj koži, ali kako SAD, tako i Velika Britanija u doglednoj budućnosti mogu očekivati tek nesigurno balansiranje na rubu novog kolapsa. Sa svim društvenim posljedicama koje ono donosi, a koje su potpuno nepredvidljive.