NAKON POBJEDE U UNESCU-U

Abas poziva Europljane da podrže 'palestinsko proljeće'

06.10.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Nakon pobjede u srijedu u UNESCO-u, palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je nastavio diplomatsku ofenzivu zatraživši od Europe da podrži 'palestinsko proljeće' na način da podrži palestinski zahtjev za članstvom u UN-u

'Podržali ste arapsko proljeće i zahtjev za demokracijom i slobodom. Sada je stiglo palestinsko proljeće u kojem se traži sloboda i kraj okupacije', izjavio je Abas u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe.

'Cijenimo vašu potporu', kazao je Abas uz pljesak parlamentaraca iz 47 zemalja tog paneuropskog tijela, nakon što je izrazio 'gordost' zbog simboličke potpore te skupštine početkom tjedna. U utorak, naime, Parlamentarna skupština Vijeća Europe ponudila je partnerski status Palestinskom nacionalnom vijeću.

Abas je parlamentarcima u Strasbourgu također kazao da bi palestinske vlasti 'u potpunosti' podržale sporazum koji bi urodio oslobađanjem izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg drži Hamas, a u zamjenu za oslobađanjem Palestinaca iz izraelskih zatvora.

'Pokušat ćemo sve učiniti da dođe do sporazuma između Hamasa i Izraela kako bi Gilad Shalit bio pušten na slobodu, a zauzvrat bi došlo do oslobađanja palestinskih zatvorenika', kazao je Abas.