Svijet PREKID SURADNJE?

Rusija bijesna na SAD zbog proturaketnog štita

Rusija je zaprijetila u četvrtak da bi mogla prekinuti suradnju sa SAD-om na području proturaketnog štita u Europi, javljaju ruski mediji

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Washington zbog donošenja dalekosežnih odluka 'bez kolektivne rasprave' i ignoriranja mišljenja svih zainteresiranih strana.

'Ako se ovo nastavi, mogla bi biti izgubljena prilika stvorena na summitu NATO-Rusija u Lisabonu za prebacivanje proturaketne obrane iz područja konfrontacije u područje suradnje', priopćilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Rusija je izdala ovo upozorenje nakon što su SAD i Španjolska u srijedu objavili sporazum o razmještanju krstarica američke mornarice u Španjolskoj u sklopu proturaketne obrane.

Ministarstvo je priopćilo da razmještanje proturaketnih brodova kod Rote na španjolskoj obali izaziva zabrinutost zbog 'značajnog nagomilavanja američkog proturaketnog potencijala u europskoj zoni'.

'Ne samo da ne vidimo spremnost američke administracije da odgovori na zabrinutost Rusije u vezi ključnog pitanja o pružanju pravnih jamstava da budući sustav neće biti usmjeren protiv ruskog strateškog nuklearnog arsenala, nego također primjećujemo namjeru sve većeg širenja područja razmještanja američkih proturaketnih sustava', navodi se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još