POLUISPRIKA ZA PEDOFILIJU

Irska javnost i dalje ljuta na Vatikan, premijer pomirljiv

06.10.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Irski premijer Enda Kenny odgovor Vatikana na izvještaj o istrazi slučajeva zlostavljanja u biskupiji Cloyne smatra isprikom

Irski mediji prenose premijerove riječi sa sjednice parlamenta kojima ističe da 'Sveta Stolica žali zbog strašne patnje zlostavljanih žrtava i njihovih obitelji u Irskoj i zbog ozbiljnih pogrešaka u bavljenju krizom zlostavljanja'.

Kako prenose irski mediji, premda je formalni ton pisma razočarao mnoge u Irskoj, Kenny je rekao da je ono ipak korak prema 'suočavanju s tužnom poviješću zlostavljanja i nedostatnim bavljenjem njime'.

Kenny je također rekao da, nakon svoga govora u srpnju, kojim je oštro napao Svetu Stolicu zbog navodne opstrukcije istrage u biskupiji Cloyne, nema kontakta s predstavnicima Katoličke crkve u Irskoj ili u Vatikanu.

Pretpostavlja, međutim, da će Katolička crkva u potpunosti surađivati u budućim mjerama za zaštitu djece.

U 'Izvješću Cloyne' istražuju se optužbe protiv 19 svećenika, iznesene od 1996. do 2009. godine. U dva slučaja radi se o događajima od 1930. do 1990. U izvješću se optužuje Svetu Stolicu da je ometala donošenje zakonskog okvira za zaštitu djece jer je u svom pismu, upućenom 1997. godine irskim biskupima, umanjila važnost irskih zakonskih smjernica o obveznom prijavljivanju zlostavljanja djece.

Podsjetimo se: irski premijer Enda Kenny raspalio je u srpnju napad bez presedana na Katoličku crkvu u parlamentu, kako je kazao, zbog akcije prikrivanja pedofilskih skandala od strane klera, što traži urgentnu promjenu odnosa države i Crkve.

Kenny je kazao da je nedavni izvještaj o tomu da su optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od katoličkih svećenika u Corku brojne pokazao potrebu za hitne promjene jer je bjelodano da su svećenici i biskupi sve znali, ali su slučaj željeli zataškati.

Premijer je kazao, šokirajući društvo, da povijesni odnosi države i Crkve u Irskoj ne mogu biti opet isti kao prije. Kazao je da je izvještaj pokazao ili prokazao elitizam, disfunkciju, nepovezanost i narcizam koji je latentan i dominantan u Vatikanu.

'Silovanja i mučenja djece bila su umanjena ili je njima manipulirano radi spašavanja ugleda institucije, njezine moći, umjesto da ih vodi briga za zdravlje žrtava', kazao je premijer.

Enda Kenny je napao crkvenu hijerarhiju tvrdeći da se to tiče svećenika i biskupa u Irskoj, ali i onih u Vatikanu! Ali opet: sve je to već rečeno nakon objavljivanja triju prethodnih izvještaja (Ferns, 2005, Ryan, svibanj 2009. i Dublin, prosinac 2009), pa ponavljamo pitanje: što je to sad bilo novo?

Novost je u tome da su prethodne komisije istraživale seksualne skandale do njihova otkrivanja 2001, odnosno do prvoga dogovora države i crkve u Dublinu 2002, ali je ovaj Murphyjev izvještaj pratio događanja sve do 2009, što znači da su se pedofili i dalje koristili zaštitom Crkve.

Ističemo, bilo je to nakon što su se Crkva i država, na čemu je i sam Papa inzistirao, dogovorile da se to više nikada ne ponovi.

Dakle, biskupi su lagali i štitili pedofile i u novije vrijeme i to se znalo i u samom Vatikanu. Zbog toga je premijer eksplodirao i zbog toga je na njegovu stranu stao nadbiskup Dublina, Diarmuid Martin, koji je kazao: 'Ljut sam i posramljen zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprečavaju zaštitu djece.'