UZ BAN KI-MOONA

Predsjednik s tjeralice na arapskom summitu

30.03.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Dvadeset prvi summit arapskih zemalja počeo je u ponedjeljak ujutro u Dohi u prisutnosti sudanskoga predsjednika Omara al-Bešira, za kojim je 4. ožujka Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbeni nalog, no summitu neće prisustvovati egipatski predsjednik Hosni Mubarak

DOHA - I glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, unatoč Beširovoj nazočnosti, prisustvuje otvaranju summita.

"Sudan je zemlja članica UN-a, a ICC je neovisno pravosudno tijelo koje UN-u ne zabranjuje kontakt sa Sudanom", rekao je za France presse dužnosnik UN-a koji je želio ostati anoniman, u nastojanju da objasni Banovu odluku o nazočnosti na summitu.

Ki-moon je zatražio od arapskih čelnika da pridonesu pomirenju suparničkih palestinskih frakcija pod vodstvom predsjednika Mahmuda Abasa. U govoru na otvorenju sastanka Ban je ocijenio da arapski čelnici trebaju osigurati "palestinsko pomirenje pod vodstvom predsjednika Abasa", čiji je pokret Fatah u sukobu s Hamasovim islamistima.

"Vaša potpora jedinstvu potrebna je kako bi napori u tom smjeru pridonijeli uspjehu", dodao je.

Izraelska vojna ofenziva iz prosinca i siječnja na Pojas Gaze izazvala je još veće podjele u arapskom svijetu.

Sudanski predsjednik Al-Bešir pozvao je arapske čelnike da odbace uhidbeni nalog koji je protiv njega izdao ICC i zatraže njegovo ukidanje.

U govoru na otvorenju 21. arapskog summita zatražio je od svojih kolega "jasne i čvrste rezolucije koje bi odbacile odluku ICC-a te da zatraže od onog koji je odluku donio da je poništi".

Bešir je pozvao i na reformu Vijeća sigurnosti UN-a te ocijenio da je to "nedemokratska organizacija", odbacivši odluku Vijeća koje je povjerilo slučaj Darfur ICC-u dok, kako kaže, američki civilni i vojni državljani nisu pod jurisdikcijom toga suda.

To je četvrto putovanje sudanskoga predsjednika u inozemstvo otkadje protiv njega izdan uhidbeni nalog zbog ratnih zločina i zločinaprotiv čovječnosti počinjenih u Darfuru.