OSJETLJIVO PODRUČJE

Fuele pozvao na oprez oko zakona o optužnicama iz Srbije

05.10.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Europska komisija pozvala je u srijedu Hrvatsku na 'oprez' pri razmatranju prijedloga zakona o ništetnosti svih pravnih akata bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

'Znamo za prijedlog zakona koji je prihvatila vlada i koji se sada razmatra u parlamentu, a jučer ga je prihvatio Odbor za pravosuđe. Pozivamo na oprez i pozorno razmatranje pri usvajanju zakona u tako osjetljivom području. Željeli bismo istaknuti koliko je važno da se ne ugrozi regionalna suradnja usmjerena na procesuiranje ratnih zločina. Europska komisija potiče Hrvatsku da nastavi s konstruktivnim dijalogom u regiji o pitanjima ratnih zločina', rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefena Fuela

Na pitanje kakvo je stajalište Komisije o pravnoj utemeljenosti optužnica iz Srbije protiv hrvatskih državljana, glasnogovornik Stano nije imao komentara.

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je u utorak podržao vladin prijedlog zakona kojim se ništetnima i bez pravnog učinka utvrđuju svi pravni akti bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.