DOBRA VIJEST ZA REKOM

UN dobiva posebnog izvjestitelja za promociju istine i pravde

05.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Savjet za ljudska prava Ujedinjenih naroda je u ponedjeljak, 26. rujna usvojio rezoluciju A/HRC/18/L.22 kojom se uspostavlja specijalni izvjestitelj za promociju istine, pravde, reparacije i garanciju neponavljanja zločina

U obrazloženju rezolucije, Savjet je istaknuo potrebu za suočavanjem s prošlošću, potragu za istinom i pomirenjem i stavio poseban naglasak na izvansudske mjere koje se tiču teških kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Mandatar će biti imenovan na sastanku Savjeta u ožujku 2012. Zadatak specijalnog izvjestitelja će, između ostalog, biti prikupljanje informacija o djelovanjima komisija za istinu i pomirenje, kao i preporučivanje zasnivanja takvih komisija. Svom će radu pristupati iz perspektive žrtava. Surađivat će s nevladinim organizacijama na ispitivanju problema iz oblasti o kojima izvještava.

Specijalni izvjestitelj će biti obavezan prisustvovati događajima koji su relevantni za njegov mandat. Najbliži suradnici će mu biti Visoki komesar za ljudska prava i Savjet za ljudska prava UN-a. Svoj rad će sumirati u godišnjem izvještaju Generalnoj skupštini i Savjetu za ljudska prava UN-a. Mandat je specijalnog izvjestitelja tri godine.

Imenovanje specijalnog izvjestitelja plod je višegodišnje suradnje između Švicarske i Argentine na pitanjima tranzicijske pravde. Rezoluciju je podržalo skoro osamdeset država-članica UN-a, među kojima i Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. Naročitu ulogu u motiviranju zemalja u regiji odigrala je Bosna i Hercegovina, koja se za ovu rezoluciju zalagala od samog početka.

Vijest je posebno značajna za članice i članove Koalicija za REKOM, buduće Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše SFRJ.