OBEĆANJE VELEPOSLANIKA

Kriza neće utjecati na pomoć Hrvatima u BiH

30.03.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Hrvatska i golemim ulaganjima i naporima nastoji potaknuti povratak prognanih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu i ta pomoć će se nastaviti bez obzira na sve dublju gospodarsku krizu, izjavio je hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić

SARAJEVO - "Kriza neće utjecati na tu pomoć. Kriza bi nas čak mogla uputiti na provedbu zajedničkih velikih gospodarskih projekata, uključivo i velike javne radove koji mogu koristiti svima, bez obzira na narodnost", kazao je Staničić u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Komentirajući opće stanje među Hrvatima u BiH, hrvatski je veleposlanik ocijenio kako ono ne može zadovoljiti ni u kojem području. "Sadašnja ustavna i zakonska rješenja za Hrvate su vrlo loša i pridonose njihovu svakodnevnu potiskivanju, toliko da se već dovodi u pitanje njihov konstitutivan položaj", izjavio je Staničić. Objasnio je kako bi za Hrvate u BiH bilo prihvatljivo svako ustavno rješenje koje će im jamčiti konstitutivnost i jednakopravan položaj u svim razinama vlasti.

Kazao je i to kako očekuje da će novi visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i dalje nastojati ne bi li se od BiH stvorila funkcionalna država te ujedno poboljšao vrlo težak položaj hrvatskog naroda u njoj.

Staničić je odbacio i optužbe da Hrvatska ne čini dostatno za povratak izbjeglih Srba.

Kazao je kako Srbi imaju ni veća ni manja prava u svim područjima kao i svi drugi hrvatski građani.