VEKIĆEV BRANITELJ

O optužnici sam obavijestio hrvatsko veleposlanstvo

04.10.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Beogradski odvjetnik Krsto Bobot potvrdio je danas da je krajem srpnja u beogradskom Višem sudu obaviješten da je određen za branitelja po službenoj dužnosti optuženom bivšem hrvatskom ministru unutarnjih poslova Ivanu Vekiću, navevši da je o tome ubrzo potom uputio obavijest hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Bobot je Hini rekao kako je odmah po prijamu optužnice sudu uputio prigovor u kojem je ukazao ne određene probleme te da je hrvatskom veleposlanstvu također uputio primjerak prigovora, kao i rješenje o njegovu postavljanju za Vekićeva branitelja.

Dodao je kako s Vekićem nije kontaktirao te da će formalno on biti branitelj Vekića sve dok bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova ne angažira drugog branitelja.

Nadležno Ministarstvo pravosuđa

U Ministarstvu vannjskih poslova i europskih integracija nisu željeli komentirati da li su preko veleposlanstva iz Beograda krajem srpsnja obaviješteni o optužnicama iz Srbije jer su za pitanje optužnica nadležni u Ministarstvu pravosuđa.

Govoreći o sadržaju upućenog prigovora, Bobot je naveo kako je, prije svega, izrazio čuđenje da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine prihvatilo predmet iz 1992. koje je vodilo tadašnje vojno pravosuđe te da je ukazao da su sporni dokazi temeljeni na iskazima koje su pred ondašnjim vojnim sudom davali ljudi u statusu ratnih zarobljenika. Dodao je da je ukazao na praktičnost ustupanja tog predmeta Hrvatskoj.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić 21. rujna je izvijestio javnost kako je putem osječkog općinskog suda zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992., a da se za ta kaznena djela, uz ostale, terete Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji.