APEL ZA SPAS ŽIVOTA

Iranski pastor osuđen na smrt zbog napuštanja islama

04.10.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Pastor Youcef Nakadani je uhićen prije dvije godine i osuđen na smrt zbog napuštanja islama

Zapadni diplomati akreditirani u Iranu te ministri vanjskih poslova Italije i Francuske Frattini i Juppe uputili su snažan apel iranskim vlastima da sačuvaju život i oslobode iz zatvora mladog iranskog protestantskog pastora koji je optužen za napuštanje islama i kojemu zbog toga prijeti smrtna kazna.

Youcef Nakadani je uhićen prije dvije godine i osuđen na smrt zbog napuštanja islama. U srpnju ove godine Vrhovni sud je poništio presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Ovaj tjedan bi trebala biti donesena konačna odluka, a bude li potvrđena smrtna kazna, mogla bi biti odmah izvršena.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da će, ako dođe do izvršenja smrtne kazne, Iran smatrati apsolutnom teokracijom koja nije sposobna poštivati druge vjeroispovijesti.

Iranski državni tisak želi stvoriti dojam da se pastoru sudi zbog 'protudržavne djelatnosti i cionizma', a ne zbog toga što je prije 13 godina kršten. Tu tvrdnju je jasno odbio njegov odvjetnik koji podsjeća da sud dosada nije iznio druge optužbe osim prelaska na kršćanstvo.

U nedavnom izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava na svijetu, SAD kao najgore kršitelje vjerskih sloboda imenuje: Burmu, Kinu, Eritreju, Iran, Sjevernu Koreju, Saudijsku Arabiju, Sudan i Uzbekistan.

Prema izvještajima, pripadnici vjerskih manjina u Iranu - sunitski muslimani, bahaisti, židovi i kršćani - zatvarani su, šikanirani, zastrašivani i diskriminirani zbog svojih vjerskih uvjerenja. Sve vjerske manjine izvrgnute su, u različitim omjerima, službeno potvrđenoj diskriminaciji, posebno u zapošljavanju, školovanju i stambenom zbrinjavanju.

Bahai vjernici ne smiju ni podučavati ni prakticirati svoju vjeru, a ne smiju održavati ni veze s pripadnicima svoje vjere u inozemstvu. Njih se šikanira, zastrašuje i proizvoljno uhićuje. Vlast je potaknula i rušenje dva bahaistička vjerska objekta. Premda su židovi priznata vjerska manjina, i oni su često na meti službene diskriminacije. Zbog vladine protuizraelske politike te uvjerenja mnogih radikalnih muslimana da svi židovi podupiru cionizam i državu Izrael, ta mala zajednica živi u prijetećoj atmosferi.

Iranska vlast ustrajno provodi zabranu privlačenja novih vjernika pa tako zatvara evangelističke crkve i uhićuje preobraćenike na evangelističku denominaciju. Među vladinim represivnim mjerama jesu i straže Revolucionarne garde pred kršćanskim vjerskim objektima. Te straže odvraćaju muslimane ili preobraćenike od ideje da uđu u crkve dok od vjernika u tim crkvama traže da im pokažu osobne isprave. Sunitski muslimani trpe vjersku diskriminaciju na lokalnoj, pokrajinskoj i nacionalnoj razini, a prema nekim izvještajima, diskriminaciji su podvrgnuti i vjernici koji prakticiraju sufijski islam.