OBAMA USTVRDIO

Situacija s Meksikom izmaknula kontroli

30.03.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je situacija izmaknula kontroli na granici između Meksika i SAD-a, gdje mjesecima ne jenjava nasilje narko-kartela

'Ne mislim da je riječ o smrtonosnoj opasnosti, ali je riječ o ozbiljnoj prijetnji za stanovništvo koje živi na granici i to je izmaknulo kontroli', rekao je Obama u nedjelju u intervjuu CBS-u.

'Moramo smanjiti potražnju za drogom, moramo smanjiti dopremanje novca i oružja na jug SAD-a', dodao je Obama, aludirajući na izjave koje je državna tajnica Hillary Clinton dala prošlog tjedna tijekom posjeta Meksiku.

Američka administracija najavila je da namjerava poslati 360 saveznih agenata na granicu kako bi pratili ilegalno kretanje droge i oružja. Obama nije isključio ni slanje članova Nacionalne garde.

'Želimo biti sigurni da će naše konzultacije s meksičkom vladom biti što učinkovitije za našu strategiju', dodao je američki predsjednik.

Procjenjuje se da je oko 6.300 ljudi poginulo od prošle godine u sve krvavijem ratu između meksičke vojske i narko-kartela, kao i u međusobnim obračunima tih kriminalnih grupa.