NE SMIRUJU SE NAPETOSTI

Kina SAD-u prijeti trgovinskim ratom

03.10.2011 u 20:22

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak upozorila Sjedinjene Države da bi se mogle naći u trgovinskom ratu s njome prihvate li nacrt zakona koji će loše utjecati na kineski izvoz za koji Washington smatra da je potaknut deprecijacijom juana

'Jasno je kao dan da je prozivanje Kine zbog manipuliranja valutom tek jeftina isprika na koju se pozivaju neki u Washingtonu kako bi objavili protekcionistički rat', piše kineska agencija Xinhua.

'Nije neobično što Kina i SAD, kao i bilo koje druge dvije zemlje u svijetu, imaju trgovinske nesporazume', ali moramo 'biti razumni i pregovarati čim se nesuglasice pojave te kloniti se jednostranih inicijativa kao što je donošenje zakona o juanu koji nikome neće donijeti ništa dobro', dodaje službena kineska agencija.

Tekst koji su predložili američki senatori treba potaknuti ministarstvo financija da optuži Peking zbog manipuliranja svojom valutom i progurati zahtjev američkih poduzeća za dodatno carinjenje kineskih proizvoda.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u četvrtak kako se Kina nada da 'američki parlamentarni zastupnici neće narušiti razvoj kinesko-američkih veza i da će preispitati svoju odluku o glasovanju o nacrtu zakona'.

Senat treba raspravljati o tom nacrtu, ali je do njegova donošenja još daleko, to više što glasovanje u takvom dokumentu uopće nije predviđeno u Predstavničkom domu u kojemu većinu imaju republikanci.