GORDAN JANDROKOVIĆ:

'Kršćanske vrijednosti jasno povezuju Hrvatsku i Poljsku'

03.10.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, 3. listopada 2011. godine, zajedno s poljskim ministrom vanjskih poslova Radosławom Sikorskim, na svečanosti otvaranja Konzulata Republike Hrvatske u Bydgoszczu, u Republici Poljskoj priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI)

Jandroković je istaknuo kako je nakon Krakova, Białystoka i Poznana ovo četvrti hrvatski konzulat u Poljskoj, izrazio je uvjerenje da će njegov rad pridonijeti sveukupnom razvoju hrvatsko-poljskog prijateljstva i partnerstva. Poručio je također kako je ovo ujedno i dodatna potvrda važnosti koju Hrvatska pridaje njegovanju svojih odnosa s Poljskom.

Osvrnuvši se na duboke i raznolike poveznice između dviju zemalja, od slavenskog jezika i tradicije, do bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa, ministar Jandroković naglasio je kako Hrvatsku i Poljsku povezuje i jasno opredjeljenje prema kršćanskim vrijednostima, navode iz MVEPI-ja.

Ministar je istaknuo pritom poseban odnos hrvatskog naroda s papom Ivanom Pavlom II. koji je tri puta pohodio Hrvatsku te podsjetio kako je Sveta Stolica među prvima priznala Hrvatsku i time na priznanje potaknula ostale zemlje Europe i svijeta.

'Zahvaljujući snažnim poveznicama Hrvatska i Poljska danas su istinski partneri, što dokazuje suradnja u okviru NATO-a, kao i u kontekstu Europske unije', kazao je ministar Jandroković. U tom smislu uputio je zahvalu Poljskoj i ministru Sikorskom osobno na kontinuiranoj podršci tijekom čitavog pristupnog procesa, a posebice u završnici pregovora o članstvu u Uniji, navode iz Ministarstva.

Naglasivši kako je za Hrvatsku od posebne važnosti aktualno poljsko predsjedanje Vijećem EU-a, Jandroković je podsjetio kako je 17. rujna premijer Tusk službeno uručio tekst hrvatskog Ugovora o pristupanju predsjednici Vlade Jadranki Kosor, a drugi značajan događaj obilježit će se potpisivanjem ovog važnog dokumenta, što se očekuje u prosincu ove godine upravo u Varšavi.