Svijet ZBOG POVRATA IMOVINE

Mađarska bi mogla uskratiti potporu Srbiji za EU

Mađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine koji Budimpešta smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak mađarska agencija MTI

'Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava', rekao je u ponedjeljak, za posjeta Subotici, zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

Budimpešta će 'razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi ako srbijanski parlament ne izmijeni neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine i time omogući da i mađarska zajednica bude obeštećena', rekao je Semjen.

Srbijanski parlament prihvatio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je komunistički režim konfiscirao nakon Drugog svjetskog rata, a što je jedan od uvjeta na putu Srbije prema EU.

'Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, što je protivno osnovnim standardima Europske unije, temeljnim ljudskim pravima, a također interesima mađarske zajednice', rekao vicepremijer.

Za Budimpeštu je zakon o povratu imovine diskriminatoran prema mađarskoj manjini u Vojvodini, gdje živi oko 350.000 Mađara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još