PENTAGON POPUSTIO

Vojni kapelani mogu sklapati gay brakove

03.10.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane odlučilo je da vojni kapelani mogu predvoditi ceremonije sklapanje istospolnih brakova, pri čemu se vjenčanja mogu održavati unutar teritorija američkih vojarni

Navedena odluka, koju je u petak objavio šef kadrovske službe Pentagona, uslijedila je nakon što je 20. rujna ukinuta zakonska zabrana služenja vojske za osobe koje ne kriju svoju homoseksualnost, piše Associated Press.

Pojedini članovi Kongresa žalili su se na mogućnost da vojni kapelani sklapaju homoseksualne brakove, tvrdeći da bi to predstavljalo kršenje federalnog zakona o braku iz 1996. godine, koji brak definira kao pravnu zajednicu između muškarca i žene.

Pentagon sada kaže da vojni kapelani mogu voditi bilo koju privatnu ceremoniju vjenčanja, no to se od njih neće zahtijevati u slučaju da krši njihova vjerska ili osobna uvjerenja.

Pentagon također poručuje da teritorij u vlasništvu ministarstva obrane može biti korišten za privatne svrhe, uključujući vjerske i ostale ceremonije poput sklapanja istospolnih brakova, ako to ne brane zakoni saveznih država i lokalni propisi.