SRPSKO PRIZNANJE

'Optužnice iz 90-ih nisu baš zasnovane na dokazima'

03.10.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Državni tajnik u srpskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen smatra da je odluka hrvatske Vlade da zakonski poništi sve optužnice iz devedesetih godina apsurdna

'Prijedlog zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, koji će se naći pred hrvatskim Saborom, problematičan je s pozicije ljudskih prava i dobrosusjedskih odnosa', kaže državni tajnik u Ministarstvu pravosuđaSlobodan Homen.

'Vrlo je neuobičajeno da se donosi neki zakon koji ugrožava pravo tužiteljstva i suda da rade. Možda je neuobičajeno i blaga riječ, jer mislim da se takvo nešto nije dogodilo u modernoj praksi europskih zemalja', rekao je Homen gostujući u Dnevniku RTS-a.
Homen kaže da je ovaj zakon samo predizborna kampanja, o čemu, kako kaže, jasno govori i činjenica da Hrvatska do sada nije morala da postupa po našim optužnicama.

'Razumijem da je Hrvatska donosila ovakav zakon 1993. godine, jer to bi imalo nekakvog smisla kada su u pitanju politička događanja. Danas kada imaju pravni put da ne surađuju, jednostavno je nepotrebno', kaže Homen.

Homen ističe da se, kada se raspisuju tjeralice, one ne raspisuju samo za teritorij Hrvatske, već za cijeli svijet i da će ta osoba, ako bilo kada napusti Hrvatsku, biti uhićena i eventualno izručena na osnovi Interpolove tjeralice.

Na pitanje o tome da su neposredni povod za prijedlog zakona 44 optužnice koje su, prema nekim tumačenjima, dale priliku Hrvatskoj da ispolitizira čitavu priču, jer optužnice nisu revidirane, a pisane su devedesetih, Homen ističe da treba nastaviti suradnju.

Homen kaže da je u okviru dobre suradnje urađena revizija nekih optužnica i da je potpuno nesporno da optužnice koje su pisali vojni sudovi devedesetih nisu baš bile zasnovane na dokazima.

'Kao što je bilo problematičnih optužnica iz Srbije, daleko više ih je bilo iz Hrvatske i u tom smislu treba sjesti i razgovarati i da kažemo: 'Ovdje ima dokaza, ovdje nema dokaza.' Ako ima dokaza, hajde zajedno da gonimo, jer ni u čijem interesu nije da netko ne odgovara za zločine koji su počinjeni', ističe Homen.

Slobodan Homen smatra da je takav prijedlog protivan svim konvencijama Vijeća Evrope i direktivama Europske unije, kao i da Hrvatska neće usvojiti takav zakon u ovoj fazi europskih integracija.