DRŽAVA NEMOĆNA

Srbiji prijeti 5.000 ekstremista

03.10.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Srbiji prijeti 5.000 ekstremista, članova 30 ekstremističkih organizacija, pokreta i radikalnih krila navijačkih grupa, piše Press

Prema navodima tog lista, policija uglavnom zna njihova imena i strukturu. Naime, radi se o uglavnom mladim ljudima, starosti od 17 do 30 godina, ali među ideolozima ima i znatno starijih, čak i pedesetogodišnjaka, koji šire vjersku i nacionalnu mržnju, nasilje i strah.

Sugovornici Pressa ocjenjuju da zbog političkih prilika u zemlji i pritisaka iz okruženja i Europe ekstremističke grupe sve više jačaju, zbog čega bi na Paradu ponosa, koja se trebala održati u nedjelju, 2. listopada u Beogradu, sigurno došlo do vrlo ozbiljnih incidenata.

Većina tih grupa, njih oko 20, djeluje na lokalnom nivou i broji do stotinu članova. Ostalih desetak su one koje se najčešće spominju u javnosti – 'Nacionalni stroj' (jedina organizacija koju je Ustavni sud do sada zabranio), 'Krv i čast', Pokret '1389', 'Obraz', 'Dveri', 'Naši', i tako dalje, koje zajedno, kako je neslužbeno potvrđeno Pressu, imaju oko 5.000 članova.

Analitičari procjenjuju da je ekstremizam ove vrste u Srbiji počeo razvijati 2000. godine, a prvi službeni popis ekstremista i neonacista policija je napravila 2005. godine. Grupe bi se mogle svrstati u nacionalističke, nacističke, klerofašističke i navijačke.