Svijet MINISTAR OBRANE SAD-A

'Izrael sve više izoliran na Bliskom istoku'

Izrael je 'sve više izoliran' na Bliskom istoku zbog arapskog proljeća i 'doista je važno napraviti sve što je potrebno da bi se pomoglo ponovnoj uspostavi odnosa sa zemljama poput Turske ili Egipta', kazao je u nedjelju američki ministar obrane Leon Panetta

Panetta je potvrdio da nema nikakve sumnje u to da je Izrael i dalje vojno superioran.

'No pitanje koje treba postaviti i na koje treba odgovoriti jest je li dovoljno održati vojnu prednost ako ste na putu izolacije u diplomatskoj areni', rekao je Panetta obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim leti u Izrael u sklopu svoje bliskoistočne turneje.

On je dodao da 'u izvanrednom trenutku za Bliski istok, dok se na njemu događaju brojne promjene, nije dobro za Izrael da bude sve više izoliran', a to je ono što se upravo događa.

Panetta će se naći s izraelskim i palestinskim čelnicima u ponedjeljak, prije nego što krene u posjet Egiptu te na sastanak NATO-a u Bruxellesu tijekom tjedna.

'Mislim da je za sigurnost regije zaista vrlo važno da učinimo sve što je potrebno da bismo pomogli ponovno uspostaviti veze sa zemljama poput Turske ili Egipta', dodao je američki ministar obrane.

Panetta je također rekao da će predložiti izraelskim i palestinskim čelnicima povratak za pregovarački stol. 'Moja glavna poruka za dvije strane glasi: ne gubite ništa povratkom pregovorima.'

Američki ministar obrane u ponedjeljak bi se trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom te također s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nekoliko dana uoči postavljanja zahtjeva za primitkom Palestine u Ujedinjene narode.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još