BEOGRAD ZABRINUT

Albanac ubio Srbina na Kosovu

Bionic
Reading

Proteklog vikenda nepoznati je Albanac u selu Zrze u općini Orahovac ubio Srbina Aleksandar Putnika (51) i ranio njegovog sina Dobricu (23). Ubojica je pucao na Putnika iz lovačke puške u lokalnom restoranu 'Burimi', a nakon toga je njegovog sina pogodio u ruku i rame, javlja srpski Press Online

Kako javlja Press Online, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ubojstvo Aleksandra Putnika i ranjavanje njegovog sina Dobrice i zahtijeva da se počinitelji pronađu, a motiv napada rasvijetli. Tragedija oca i sina zabrinula je sve Srbe u Metohiji. Zato Ministarstvo zahtijeva da međunarodno prisustvo osigura sigurnost Srba južno od Ibra.

Ministar za KiM Goran Bogdanović više puta je od početka izbijanja krize na sjeveru Kosova upozoravao i Euleks i Kfor na incidente i napade na Srbe južno od Ibra, ali nijedan od tih napada nije rasijvetljen, niti su počinitelji pronađeni i kažnjeni. Ministarstvo za KiM zatražilo je i da se zbog osobne sigurnosti ranjeni Dobrica Putnik prebaci iz prizrenske u bolnicu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Trenutno na putevima ima 18 barikada, od kojih se jedna nalazi i izvan teritorija Kosova - na prilazu administrativnom prijelazu Jarinje iz pravca centralne Srbije i iz pravca mjesta Rudnica.

Predstavnici lokalne samouprave sjevera Kosova najavili su u nedjelju da će građani ustrajati u svojim zahtjevima da se s prijelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski carinici i policija i da su spremni čak i prezimiti na barikadama.

Oni su, također, najavili da će na sve pokušaje međunarodnih snaga uklanjanja barikada reagirati postavljanjem po dvije nove, piše B92