Svijet NAKON GADAFIJA

Stanovnici Tripolija traže odlazak naoružanih boraca

Stotine boraca pristiglo je iz cijele Libije da zauzmu Tripoli, ali u glavnom gradu, u rukama protu-Gadafijevaca unazad više od mjesec dana, sve više stanovnika umornih od borbi i pucnjave usred grada, zahtijeva odlazak naoružanih ljudi

Zauzimajući Bab al-Aziziju, glavni stožer Moamera Gadafija u Tripoliju, borci novih libijskih vlasti okončali su 41 godinu vladavine ‘vođe’, koji je još uvijek u bijegu, ali njihov ostanak u glavnom gradu danas je prijetnja za stabilnost, ocjenjuju stanovnici Tripolija.

‘Vrijeme je da se vrate kućama. Ovo nije njihov grad. Tripoli je miran, zašto moraju ostati?’, pita se 27-godišnji mladić Hamza Bonvara.

‘Nije ih briga za Tripoli. Stalno imaju oružje sa sobom i pucaju u zrak. To je opasno i plaši ljude’, zaključuje on.

Neki dužnosnici NTC-a pozvali su borce da se vrate u svoje gradove ali drugi smatraju da je njihovo prisustvo još uvijek potrebno za sigurnost grada.

‘To je realna zabrinutost ali ne možemo ostaviti prazan prostor’ u osiguranju grada i poslati ih kućama, tvrdi Džalal al-Galal, glasnogovornik NTC-a. "Ništa se ne smije napraviti na brzinu. Otići će, trenutno razgovaramo o datumima i uvjetima tog povlačenja", istaknuo je al Galal u razgovoru s AFP-om u nedjelju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još