Svijet DALEKOISTOČNA PROSLAVA

Kina slavi 62. rođendan

Kinezi u subotu proslavljaju 62. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine koju je Mao Ce Tung proglasio 1. listopada 1949. godine, javljaju agencije prateći proslavu na poznatom pekinškom trgu Tiananmen

Predsjednik Hu Jintao, premijer Wen Jiabao i ostali visoki dužnosnici Kineske komunističke partije poklonili su se pred spomenikom mučenicima revolucije. Premijer Wen je održao govor u kojem se založio za jačanje demokracije i potvrdio volju režima da se uhvati u koštac s velikim izazovima koji stoje pred zemljom, rastućom inflacijom, pitanjem sigurnosti hrane, korupcijom, zagađenim okolišom i sveopćom društvenom nepravdom.

'Poduzet ćemo velike napore kako bi napredovali na putu reformi, očuvanja socijalne pravde, demokratskih prava i jednakosti pred sudom', poručio je Wen.

Usprkos opetovanim obećanjima o liberalizaciji života, vlada Wena Jiabaoa je ugušila svaki prosvjed od kada je zatvoreni disident Liu Xuabo dobio 2010. Nobelovu nagradu za mir.

Kineski parlament trenutno razmatra izmjene kaznenog zakona prema kojem bi policija uhićene mogla držati u zatvoru šest mjeseci bez podizanja optužnice i bez da obavijesti obitelji uhićenih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još