REZANJE PRAVA

Mađarski Hrvati kukali predsjedniku

30.09.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Mađarska vlada smanjuje stečenja prava hrvatske manjine, upozorili su u petak u Budimpešti predstavnici mađarskih Hrvata hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića koji je ipak ocijenio da manjinska politika Mađarske i Hrvatske ide u prilog manjinama kao poveznicama dviju država.

'Unatoč brojnim postignućima za koje smo se izborili, novim ustavom i novim ustrojstvom zemlje ne žele nam to priznati, nego pokušavaju smanjiti ovlasti svih manjina, ne samo hrvatske', rekao je predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp nakon sastanka s Josipovićem.

'Žele nam smanjiti i oduzeti stečena prava', dodao je Hepp i pojasnio da se u novom mađarskim ustavu, koji stupa na snagu 1. siječnja 2012., umjesto o 'zaštiti' govori o 'čuvanju' manjinskih jezika.

Kritičan je bio i prema prijedlogu zakona o regionalnom ustrojstvu Mađarske kojim će se ukinuti dosadašnje županije, a uvesti kotari, pri čemu je nejasno kojem će kotaru pripasti. 'Mi ne znamo kamo pripadamo. Od nas traže da kažemo što želimo, a ako ne znamo što će biti, ne znamo se u to uklopiti', rekao je Hepp.

Po njegovim riječima, novac koji Hrvatska izdvaja za hrvatske manjine teško stiže do mađarskih Hrvata, kojih ima oko 80.000 i treća su po veličini manjina u toj susjednoj državi.

Predsjednik Josipović obišao je u Budimpešti hrvatski vrtić, osnovnu školu i gimnaziju te đački dom i novinarima izjavio kako manjinska politika Hrvatske i Mađarske ide u prilog manjinama kao poveznicama između dviju država, ali ima još toga što treba popraviti što je zadaća vlade.

'Vi ste u Mađarskoj, ali čuvate hrvatske korjene, baš kao što mađarska manjina u Hrvatskoj čuva svoje korjene', rekao je Josipović kojemu su učenici izveli tradicionalne hrvatke plesove i pjesme.

'Hrvatska i Mađarska sjajnim odnosima doprinose politici prijateljstva i ljubavi, kao što to činite i vi', rekao je hrvatski predsjednik koji je susretom s mađarskim Hrvatima završio dvodnevni službeni posjet Mađarskoj.

Josipović je za boravka u Budimpešti u četvrtak razgovarao sa svojim domaćinom, mađarskim predsjednikom Palom Schmittom, a u petak ujutro s predsjednikom parlamenta Laszlom Koverom.