SARAJEVSKI SUD USKORO PRESUĐUJE

Kutle će se moći vratiti i u Hrvatsku ako ga oslobode

01.10.2011 u 07:18

Bionic
Reading

Kantonalni sud u Sarajevu ima pravo odbiti zahtjev Hrvatske za priznavanje i izvršenje kazne Miroslava Kutle u trajanju od dvije godine i osam mjeseci u aferi Gradski podrum koji je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uputilo u Sarajevo sukladno ugovoru o pomoći u izvršenju i kazni

'Kantonalni sud u Sarajevu može donijeti bilo koju odluku u slučaju Miroslava Kutle, samo ne može povećati kaznu', rekao je Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da on uskoro postane slobodan čovjek. Damir Kolđo, jedan od sarajevskih odvjetnika Miroslava Kutle objašnjava da u slučaju da sud odbije zahtjev Hrvatske za izvršenjem kazne on bi bio slobodan i u odnosu na presudu iz Zagreba. 'Predmet je Hrvatska ustupila bosanskohercegovačkom pravosuđu i ono daje konačan pravorijek. Ako bi presuda bila oslobađajuća, Kutle bi se u Hrvatsku mogao vratiti kao slobodan čovjek kad bi htio', objasnio je Kolđo.

Ročište održano u četvrtak pred sarajevskim sudom bilo je prvo i zadnje u ovom slučaju. Sada je proces završen i odluka hoće li i na koliko dugo Miroslav Kutle u zatvor, sada je samo na sarajevskom sucu. 'Odluku će sud donijeti u razumnom roku, najdulje 30 dana, ali to će vjerojatno biti i prije', rekao je sekretar Nikolić.

Odvjetnik Kolđo kaže da se radi o vrlo opširnoj i kompleksnoj dokumentaciji kojoj su priložili nalaz Ekonomskog instituta u Sarajevu u kojem se tvrdi da dosadašnje vještačenje u predmetu Gradski podrum nije utemeljeno te su predali još neke dokaze i mišljenja. Kutlini odvjetnici se pozivaju i na njegove žalbe Ustavnom i Vrhovnom sudu Hrvatske koje nisu uzete u razmatranje već godinu i pol dana te im je i to jedan od argumenata pred sarajevskim sudom u kojem traže odbijanje zahtjeva iz Hrvatske.

Podsjetimo, u ovom trenutku na sudovima diljem Hrvatske protiv Kutle se vodi 10 sporova. Pravomoćno je osuđen jedino u slučaju Gradski podrum. Nakon presude pobjegao je u BiH jer posjeduje dvojno državljanstvo. Neki slučajevi istražuju se još od 2004. I sudski postupak za Gradski podrum trajao je punih osam godina.

Zanimljivo je da ovaj kontroverzni poduzetnik, jedan od sinonima za privatizacijski kriminal u Hrvatskoj iz Tuđmanove ere, niti u Sarajevu, dok čeka pravosudni rasplet, ne sjedi besposleno: otvorio je obrt za proizvodnju organske hrane, a najavio je i daljnje širenje biznisa.